Danska kraljica počela posjetu Hrvatskoj

Kraljevski par će u Hrvatskoj posjetiti niz događaja (Getty Images)

Danska kraljica Margrethe II počela je u utorak četverodnevnu državnu posjetu Hrvatskoj, gdje će u četiri dana i tri grada sudjelovati na nizu političkih, poduzetničkih, naučnih i kulturnih događanja.

Margrethe II, kćer kralja Frederika IX iz dinastije Schleswig-Holstein-Soenderburg-Gluecksburg, zajedno sa suprugom princom Henrikom, državnu posjetu Hrvatskoj počela je u Zagrebu susretom s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i njegovom suprugom, a nakon toga će se sastati s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom.

Prvi dan kraljevski će par završiti državnom večerom, koju u njihovu čast priređuje Josipović.

“Princ Henrik i ja jako se veselimo dolasku u Hrvatsku. Oboje smo već bili u vašoj zemlji. Moj muž nekoliko puta privatno, zajedno smo bili davno, 1978. godine, kada smo bili na vašoj obali. Sada se jako radujemo posjetu vašoj zemlji i glavnom gradu”, rekla je novinarima kraljica Margrethe (74), koja je na danskom tronu 32 godine.

Posjete fabrikama

U delegaciji koja prati kraljevski par bit će tridesetak danskih firmi, a s njima u Hrvatsku dolazi ministar hrane, poljoprivrede i ribarstva.

Oni će u srijedu, drugog dana posjete, sudjelovati na dansko-hrvatskom poslovnom forumu, na kojem će se razgovarati o tehnologiji zaštite okoliša, energetici, obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, poljoprivredi, vodoprivredi i ribolovu, zdravstvu i farmaceutici, informatici i fondovima Europske unije.

Danska je 20. ulagač u Hrvatsku, a njene najveće investicije su fabrika kamene vune Rockwool Adriatic, pivnica Carlsberg Croatia, fabrika građevinskog materijala Hartmann i fabrika automobilskih naplataka i guma Starco Beli Manastir, zatim firma JYSK, koja je dosad u Hrvatskoj otvorila 15 trgovina, a dugoročno ih želi imati 40, te firma ROSBAK, koja je dobila koncesiju za pravo lova u državnom otvorenom lovištu “Zrinska gora II”.

Na poslovnom forumu sudjelovat će princ Henrik, a kraljica će biti, uz prisustvo predsjednika Josipovića, na regionalnom forumu o dijabetesu.

Kulturna događanja

Forum se održava u organizaciji Hrvatskog instituta za javno zdravstvo, Ministarstva zdravlja i HZZO-a, a Josipović mu je pokrovitelj.

Partneri foruma su hrvatsko predstavništvo Novo Nordiska i Danska ambasada u Hrvatskoj.

Forumom se želi podići svijest o toj bolesti te raspraviti o ekonomskim učincima dijabetesa, jer brojke govore da je od same bolesti puno skuplje liječiti njene posljedice, koje na kraju mogu dovesti do infarkta, sljepoće, zatajenja bubrega, amputacija i smrti.

Kraljevski par će potom posjetiti i firmu za farmaceutska istraživanja i razvoj Xellia.

Tokom poslijepodneva Margrethe i princ Henrik posjetit će dva kulturna događaja, najprije predstavu u pozorištu Mala scena, hrvatsko-dansko-švedsku koprodukciju Zašto baš ja?, te na Zagreb filmu festivalu hrvatsko-dansku koprodukcija Itsi-Bitsi.

To je jedan od 15 danskih filmova koliko će ih se na ovogodišnjem ZFF-u prikazati u glavnom i popratnim programima, a u Zagreb dolazi nakon premijere u Torontu.

Kraljevski par će posjetiti i zagrebačku katedralu, Crkvu sv. Marka, Gliptoteku HAZU-a gdje se održava izložba danske arhitekture pod naslovom Kako smo živjeli – danska arhitektura od 1945. do 1975. te Etnografski muzej.

Kraljica i princ Henrik ljubitelji su i poznavatelji umjetnosti, a i sami se njome bave.

Kraljica Margrethe II priznata je slikarka, koja je, među ostalim, ilustrirala dansko izdanje Gospodara prstenova, objavljeno 1977. i reizdano 2002. godine

Potpisivanje sporazuma

Okušala se i kao kostimografkinja i scenografkinja, a princ Henrik pijanist je i pjesnik.

Državnu posjetu pratit će i izložbe, predstave, projekcije, skupovi i seminari iz raznih područja kulture i umjetnosti.

Trećeg dana, u četvrtak, kraljica Margrethe i princ Henrik posjetit će Koprivnicu, firme Carlsberg i Hartmann.

Carlsberg je dioničar u Panonskoj pivari iz Koprivnice od 1994. godine.

Carlsberg je četvrti najveći proizvođač piva u svijetu, s više od 500 brendova.

Posljednji dan posjete kraljevski će par provesti u Splitu, gdje će sudjelovati na otvaranju izložbe Ejnar Dyggve u splitskoj Staroj gradskoj vijećnici.

Radi se o danskom arheologu koji je karijeru posvetio istraživanjima na području današnjeg Solina i Splita.

Posjetit će i Dioklecijanovu palaču, a završnu konferenciju za novinare održat će u Meštrovićevoj galeriji.

Prilikom posjete kraljevskog para, bit će potpisana i dva sporazuma.

Danska agencija za kulturu potpisat će s hrvatskim Ministarstvom kulture sporazum o razmjeni stručnjaka u području podvodne arheologije i sporazum o digitalizaciji arhiva Ejnara Dyggvea.

Državna posjeta kraljevskog para bit će prilika i za održavanje seminara o podvodnoj arheologiji u UNESCO-vom Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju, a bit će održan i UNESCO-v seminar u Splitu o očuvanju svjetske baštine u dvije zemlje.

Izvor: Agencije