Teški metali u rijekama ugrožavaju i Beograd

Ni pet mjeseci od kako su majske poplave oštetile branu jalovišta nekadašnjeg rudnika Stolice kraj Krupnja, na zapadu Srbije, ona još nije sanirana.

Jalovina i dalje nekontrolirano teče, a alarmantne koncentracije teških metala su registrirane u Drini i Savi. Time su ugroženi ne samo obližnja Loznica i Krupanj, već i Šabac i Beograd, upozoravaju stručnjaci.

“Dvorište kakvo je bilo, nije mi tu dete da vam pokaže snimak, to je bilo kao na ‘Marakani’. Vidite na šta sad ovo liči”, počinje svoju ispovijest Milivoje Vučetić iz sela Korenita, u koje se nakon majskih poplava u nekoliko navrata izlila otrovna jalovina iz nekadašnjeg rudnika Stolice kod Krupnja.

Od tada sa strahom dočekuje svaku novu kišu.

Rješenja ni na vidiku’

“Kad kiša pada, moram da ustajem noću da pratim šta se dešava, da gledam da li ide… Kad krene mulj, čuje se odozgo, moramo da pratimo sve dok ne prestane kiša. Onda opet neka nova nada u bolje. Nova kiša – opet se vraćamo u strepnju, u strah, šta će se dogoditi. I tako sve to teče dok se ne reši taj problem“, priča Vučetić.

Rješenja ni na vidiku, a svaka sljedeća kiša samo bi uvećala razmjere zagađenja jalovinom.

Punih pet mjeseci otrovna jalovina se svakodnevno slijeva u lokalne riječne tokove, ali prema posljednjim informacijama, teški metali dospjeli su već i do Drine, ali i do Save, čime bi, hipotetički, mogli biti ugroženi i veliki gradovi poput Šapca, Obrenovca ili Beograda. Uprkos tome, niko od nadležnih od tada još nije reagirao.

Posljedice zagađenja itekako su vidljive.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera