Beograd obilježio godišnjicu oslobađanja

Vulin je naveo da "ne može biti predmet politike da je u Beogradu za te četiri godine ubijeno više od 60.000 ljudi" (Tanjug)
Vulin je naveo da "ne može biti predmet politike da je u Beogradu za te četiri godine ubijeno više od 60.000 ljudi" (Tanjug)

Državna ceremonija povodom obilježavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, odavanjem počasti partizanskim jedinicama i Crvenoj armiji održana je danas na Groblju oslobodilaca Beograda.

Uz državne i vojne počasti i reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije vijence su na spomen obilježje položili i srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, navodi agencija Tanjug.

Vulin je u izjavi novinarima naveo da se danas slavi sloboda, ali i historija koja se ne može politizirani i mijenjati, dok je Mali najavio da će Beograd i ubuduće na dostojan način odavati počast oslobodiocima.

“Prosta je istorijska istina da je Beograd oslobođen od strane Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije u sadejstvu sa Crvenom armijom”, rekao je on.

Historijske činjenice

Vulin je naglasio i da je to nešto “što se ne sme i ne može politizovati”, istakavši da sve što je bilo poslije možemo ocijeniti “na ovaj ili onaj način”.

Prema njegovim riječima, prosta i jednostavna historijska činjenica da je sloboda došla od strane Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije “nije i ne može biti predmet politike”.

Vulin je naveo i da isto tako “ne može biti predmet politike da je u Beogradu za te četiri godine ubijeno više od 60.000 ljudi i da su to neki naši sunarodnici sasvim mirno mi bez protesta posmatrali”.

“Danas slavimo slobodu ali slavimo i istinu – istorija se može tumačiti ali se ne može menjati”, rekao je Vulin, dok je Mali najavio da će grad Beograd i ubuduće dostojno obilježavati Dan oslobođenja u Dugom svjetskom ratu.

Završena proslava

Gradonačelnik Beograda je naveo i da se polaganjem vijenaca završava proslava oslobađanje Beograda u Drugom svjetskom ratu.

“Mislim da smo na dostojan način obeležili veliki jubilej u istoriji našeg grada i naše zemlje”, rekao je Mali, podsjetivši da je u proteklih deset dana u Beogradu organiziran veliki broj programa – izložbi, raznih manifestacija…

Prema njegovim riječima, tu spadaju i svečana akademija u Centru “Sava” i “fenomenalna vojna parada” na prostoru između Palate Srbije i Dunava.

“Mislim da smo na pravi način odali počast svima onima koji su svoje živote dali za oslobođenje grada Beograda i svim tim junacima herojima, veteranima na pravi način pokazali da su zaslužni građani naše zemlje”, rekao je on.

Mali je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je grad Beograd to uradio “nakon decenija tokom kojih se taj događaj nije na pravi način obeležavao”.

Prema njegovim riječima, grad Beograd preuzima obavezu da i u budućnosti na pravi način obilježava Dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

Odata počast

Počast oslobodiocima Beograda odali su i brojni građani, neki pristigli i iz Slovenije, veterani, predstavnici udruženja koja njeguju tradicije oslobodilačkih ratova i predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Bjelorusije i Azerbejdžana.

Uz pripadnike SUBNOR-a Srbije i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije počast oslobodiocima Beograda odao je i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, general armije Valerij Gerasimov.

Nekih od okupljenih nosili su jugoslavenske zastave sa zvijezdom petokrakom, transparente sa natpisom “Smrt fašizmu-sloboda narodu” , “Protiv rehabilitacije Draže Mihailovića”.

Poslije višednevnih krvavih i teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti svojim sovjetskim saveznicima, oslobodili su 20. oktobra 1944. glavni grad Srbije i Jugoslavije, podsjeća Tanjug.

Time je okončana četverogodišnji period njegove okupacije tokom kojeg je stradao veliki broj Beograđana, dok je sam grad pretrpio devastaciju izuzetno velikog obima.

Izvor: Agencije


Povezane

Povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, četiri dana prije historijskog datuma, održana je i vojna parada. Nju je posmatrao i ruski predsjednik Vladimir Putin. Priču donosi novinar Al Jazeere Đorđe Kostić.

Vladmir Putin prisustvovao na godišnjici oslobođenja Beograda; potpisao ekonomske sporazume i osvrnuo se na budućnost Južnog toka.Premijer Srbije poručio je kako njegova zemlja ne odustaje od evropskog puta, ali da neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji. Jedna je to od glavnih poruka domaćina, a s ruske strane stiže ponuda za konkretnu ekonomsku suradnju.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO