Privođenja zbog napada u Subotici i Novom Sadu

Stanovnici Novog Sada osudili su napad na slastičarnu (Tanjug)

Slastičarna Telep u Ulici Jožefa Atile broj 10 u Novom Sadu, vlasništvo Arslana Rašitija, kamenovana je noćas oko dva sata poslije ponoći, a tokom noći bačeni su i “Molotovljevi kokteli” na Muhadžir džamiju u Subotici.

Nepoznate osobe pokušali su izazvati požar na garažnim vratima, ispod stambenog prostora u kojem živi imam džamije sa porodicom, no susjedi pravoslavne i katoličke vjere ugasili su vatru, prenosi Anadolija.

Policija je u večernjim satima potvrdila kako su u toku privođenje više lica koja se sumnjiče za pokušaj paljenja garažnog prostora džamije u Subotici, ali i kamenovanja lokala vlasnika albanske nacionalnosti u Novom Sadu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, tim je povodom u kratkoj izjavi za Al Jazeeru, pozvao građane na smirivanje strasti i poručio da će država zaštititi sve svoje građane.

“Zajedno sa međunarodnim partnerima, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, potpredsednikom SAD-a Josephom Bidenom pokušavamo da nađemo rešenje da se smiri situacija nastala posle incidenata na utakmici Srbija-Albanija”, poručio je Vučić.

Vučić je prethodna tri dana telefonom razgovarao sa njemačkom kancelarkom i američkim potpredsjednikom te im rekao da će, “bez obzira na incidente koji su se dogodili na utakmici između reprezentacija Srbije i Albanije, učiniti sve da očuva političku i ekonomsku stabilnost, kako u Srbiji tako i u cijelom regionu”.

Napadi u Novom Sadu

U napadu na jednu od najstarijih slastičarni u Novom Sadu, nepoznati napadači su kamenjem polomili dva stakla na izlogu.

Po riječima Arslana Rašitija, napad je policiji prijavio jedan komšija koji radi kao noćni čuvar u obližnjem objektu i policija je vrlo brzo došla na lice mjesta.

“Poslastičarnica radi više od 60 godina i nikada nismo imali nikakav problem tako da nas je ovaj napad iznenadio, jer ga nismo očekivali”, rekao je Rašiti.

On je naglasio da od ranog jutra veliki broj komšija i građana Novog Sada dolazi u njegovu slastičarnu i da daju podršku, pitaju da li mu je potrebna kakva pomoć i nude istu.

“Svi redom osuđuju ovo što se desilo i zahvaljujem svima onima koji su ponudili pomoć, a takvih je zaista dosta”, rekao je Rašiti.

Slastičarna Telep je posljednji u nizu objekata koji su u protekla četiri dana kamenovani u Novom Sadu.

Njihovi vlasnici su uglavnom Albanci, ali je Rašiti Goranac.

‘Molotovljevim koktelom’ na džamiju

Na Muhadžir džamiju u Subotici noćas su nepoznate osobe bacile “Molotovljeve koktele” i pokušali izazvati požar, no susjedi pravoslavne i katoličke vjere ugasili su vatru, prenosi Anadolija.

Podmetanje požara zabilježile su sigurnosne kamere, a na snimkama koje će biti predane policiji vide se dvojica počinitelja, rečeno je novinarima prilikom gradonačelnikovog obilaska džamije.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, najenergičnije osuđujući taj incident, rekao je kako lokalna samouprava neće tolerirati da se bilo tko u Subotici osjeća nesigurnim, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

„Podmetanje požara žalostan je i opasan događaj za višenacionalnu i višekonfesionalnu zajednicu kakve je Subotica. U tom smislu ovo je veoma loša poruka onih koji su pokušali da podmetnu požar prema svima nama“, rekao je Maglai.

Imam džamije Selmo Dreković rekao je novinarima rekao je kako „trenutno nije ugrožen i ne osjeća se ugroženim“, ali i dodao kako „ne treba dopustiti da se preko ovakvih stvari prijeđe kao da se ništa nije desilo“.

Incident je osudio i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji.

Osude albanskog MIP-a

Prije toga u srijedu navečer je kamenovana pekara “Vojvođanka” u Ulici Petra Drapšina, a u noći između četvrtka i petka kamenovane su pekara “Evropa”, na Bulevaru cara Lazara, pekara “As – pek NS” u Ulici Narodnog fronta i ćevabdžinica “Baš ćevap” u Ulici Maksima Gorkog.

Ministarstvo stranih poslova Albanije osudilo je paljenje albanske zastave na utakmici Partizan – Crvena Zvezda odigrane sinoć u Beogradu, prenio je prištinski “Ekspres”.

U saopštenju albanskog ministarstva se navodi da su na sinoćnjoj utakmici “ponovo izraženi huliganizam srpskih navijača i patološka mržnja prema albanskim simbolima”.

MIP Albanije poziva srpske vlasti da pronađu odgovorne, a srpsku političku elitu da se jasno distancira od takvih akata koji, kako se upozorava, uzimaju maha sa nesagledivim posljedicama za budućnost i stabilnost Balkana.

Tokom sinoćnje utakmice između Partizana i Crvene zvezde u prvom poluvremenu na sjevernoj tribini zapaljena je albanska zastava.

Ugrožena posjeta Rame

Incidenti se događaju četiri dana nakon što je bespilotnom letjelicom na stadion tokom utakmice reprezentacija Srbije i Albanije za kvalifikacije za Euro 2016. spuštena zastava s kartom Velike Albanije.

To je izazvalo nerede na stadionu i političku krizu između dvije zemlje koje već imaju vrlo osjetljive odnose.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je u petak da je odlučio u srijedu posjetiti Srbiju bez obzira na te incidente, ali Srbija još nije potvrdila posjetu.

Albansko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je u nedjelju da je paljenje albanske zastave tokom fudbalske utakmice incident koji truje političku krizu između Srbije i Albanije.

Novi incidenti bi mogli dodatno ugroziti prvu posjetu Srbiji jednog albanskog premijera u 68 godina, koji se treba dogoditi 22. oktobra dolaskom Rame Beogradu.

Izvor: Agencije