Privođenja radnika u Trajektnoj luci Split

Radnici Trajektne luke Split i dalje blokiraju plovidbu pojedinih trajekata prema otocima Brač i Hvar, a isplovljavanje je omogućeno tek nakon intervencije policije, koja je privela direktora i još nekoliko radnika.

Radnici tvrde da im je splitska Lučka Uprava nametnula znatno niže cijene za privez i ukrcaj trajekata nego što je to u drugim lukama, zbog čega je u dugovima, a zaposlenima prijete otkazi.

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture poručuju kako Trajektna luka Split nije u nepovoljnijem položaju od drugih luka.

No, štrajk u trajektnoj luci održan je i treći dan. Radnici kažu kako su se samoinicijativno okupili, dok iza njih trajekt za Brač – stoji.

„Ovo nije javno okupljanje, jer nas je ispod 20. Ovo nema veze s prosvjedom koji je prijavljen“, rekao je Vojislav Mazzocco, glasnogovornik Sindikata lučkih radnika Trajektne luke Split.

Policija smatra kako pristupna rampa trajektu nije najbolje mjesto za bilo kakvo okupljanje, te je zatražila da se okupljeni maknu.

„Ukoliko ne izvršite zapovjed, uporabit ćemo sredstva prisile“, upozorio je jedan od policajaca, nakon čega su doslovno odnijeli okupljene.

I direktora uhapsili

Podrška je radnicima stigla od direktora Trajektne luke Split, Tonija Medvidovića.

„Samo malo! Najprije hapsite direktora, a onda zaposlenike“, rekao je Medvidović.

Kad su ga policajci upozorili da se makne s rampe, odgovorio im je: „Ne mogu se maknuti, jer su mi radnici gladni i žedni“.

I direktora su potom maknuli.

Promet je uskoro normaliziran, a svi uhićeni ubrzo su pušteni uz napomenu da će biti prekršajno prijavljeni zbog remećenja javnog reda i mira.

„Mi smo obični ljudi koji se bore za svoja prava i nastojimo ih jedinim preostalim putem ostvariti Ova muka traje 11 godina“, naveo je Duško Dadić, predsjednik Sindikata lučkih radnika dodajući kako se upravo toliko godina vodi više sudskih sporova.

U Trajektnoj luci Split tvrde da im je Lučka uprava nametnula 50 do 75 posto niže cijene od onih koje vrijede u drugim trajektnim lukama i zbog toga, kažu, Luka gubi gotovo četiri milijuna eura na godinu.

Do kraja godine otkaze bi trebala dobiti polovica od 75 radnika Trajektne luke Split, javlja Al Jazeerina Martina Kiseljak.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U hrvatskoj brodogradnji više nema biranja poslova i bitka se vodi za svaku vrstu broda, kažu stručnjaci.

11 Oct 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO