Plakati LSV-a protiv napada na Albance

U toku jučerašnjeg dana napadnuto je nekoliko pekara čiji su vlasnici Albanci (Jaroslav Pap / Tanjug)

Član predsjedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Kravić izjavio je danas da aktivisti te stranke u Novom Sadu, Vršcu, Somboru i Staroj Pazovi lijepe plakate sa porukom “Nemoj da diraš mog komšiju“, kao odgovor na napade na pekare čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice.

U Novom Sadu i Vršcu noćas je napadnuto nekoliko objekata čiji su vlasnici Albanci, objavili su mediji u Srbiji, nakon što su u četvrtak također oštećene radnje u nekoliko gradova Vojvodine.

Kravić, koji je i predsjednik Gradskog odbora LSV Novi Sad, rekao je medijima da pripadnici i simpatizeri te stranke kao i 1991. godine ustaju protiv onih koji provode fašistički teror nad nedužnim građanima, navodi Tanjug.

“Ovo što se dešava poslednjih nekoliko dana je neprihvatljivo zbog toga što su ti ljudi građani ove zemlje, oni plaćaju porez u ovoj zemlji. To što su druge nacije ili vere je samo jedna raznolikost koja karakteriše Vojvodinu”, rekao je Kravić.

Po njegovim riječima, LSV spomenutim plakatima započinje podizanje svijesti građana Vojvodine kako se ovakve stvari više ne bi događale.

Apel nadležnim organima

“Ukoliko bude potrebno, biće preduzete i drugačije mere”, kazao je Kostreš, dodajući da poziva policiju i sve nadležne organe da postupe onako kako bi trebalo u ovoj situaciji, jer se, kako je kazao, incidenti ponavljaju iz dana u dan.

Sinoć su u Novom Sadu demolirane i zapaljene dvije pekare, a na izlog jednog objekt bačene su kamenice, dok su u Vršcu oštećene tri pekare.

I u toku jučerašnjeg dana napadnuto je nekoliko pekara čiji su vlasnici Albanci.

U Novom Sadu kamenovana je pekara “Vojvođanka“, a u Somboru je spaljena pekara “Dva brata”, dok je na pekaru u Staroj Pazovi bačena bomba.

Napade su osudili predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski ombudsman te nekoliko političkih stranaka u Vojvodini.

Još nije poznato ko je i zašto izvršio te napade, no u oštrim osudama incidenta izražava se sumnja da su povezeni s prekidom nogometne utakmice Srbije i Albanije u Beogradu u utorak navečer.

Izvor: Agencije