CG će kažnjavati odlazak na strana ratišta

Četiri državljanina Crne Gore učestvuju na ratištima u Siriji i Ukrajini, podaci su Agencije za nacionalnu bezbjednost te zemlje.

Njih 10 vratilo se sa ratišta u Siriji, a jedan je poginuo u toj zemlji. Nakon Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, Crna Gora radi na izmjeni zakona kojom bi se kažnjavao odlazak njenih državljana na strana ratišta, javlja iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović. 

Mnogi u odlasku boraca sa Balkana na strana ratišta vide veliku opasnost po regionalni mir.

Među njima je i poslanik opozicionog Demokratskog fronta Zoran Miljanić, koji je predložio izmjene krivičnog zakona da se takva pojava kazni.  

”Kazne se odnose na one koji idu da ratuju do pet godina zatvora, a za one koji organizuju, vrše obuku, kao i one koji vrše regrutaciju takvih ljudi za odlazak na strana ratišta kazna je od pet do 10 godina”, rekao je Miljanić.

Dvoje na ratištima, vratilo se 10 boraca

O učešću građana sa Balkana u stranim ratovima dugo se nije pričalo, pa se dugo nisu znali tačni podaci o njihovom broju.

”Nakon medijskih spekulacija da se tridesetak državljana Crne Gore nalazi na stranim ratištima, Agencija za nacionalnu bezbjednost izašla je sa konkretnim podacima, po kojima u ovom trenutku po dvoje crnogorskih državljana učestvuje na ratištima u Siriji i Ukrajini, njih 10 vratilo se sa ratišta u Siriji, a jedan crnogorski državljanin poginuo je u toj zemlji”, javlja Marinović.

U crnogorskoj Vladi kažu da učestvovanje na stranim ratištima treba uvesti kao krivično djelo, ali ne po prijedlogu Demokratskog fronta, jer nije u skladu sa rezolucijama Ujedinjenih nacija.

”Može da bude tehničko pitanje jer nije svrstan u glavu u kojoj treba, a sem toga, jedan dio tih prijedloga je već sadržan u krivičnom zakoniku u krivičnom djelu terorizam. I mi smatramo da treba uvesti, ali da treba dobro sagledati, pogledati uporedna iskustva i dobro definisati to krivično djel, smatra Branka Lakočević iz Ministarstva pravde Crne Gore.

Bosna i Hercegovina, Makedonija i Srbija već imaju zakone u ovoj oblasti.

Kazne se kreću od dvije do 10 godina zatvora, zavisno od toga da li se odnose na učešće u ratovima ili finansiranje i organizovanje obuke.

Crna Gora još vaga i traži savjete o načinu kazne.

”Takav zakon treba da tretira sve borce jednako, bez obzira na zemlju iz koje su i na kojoj se strani bore. Svaki zakon je pozitivan iskorak, ali riječi na papiru moraju pratiti i konkretne akcije u stvarnom životu’,, rekao je B. Bix Aliu iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podogorici.

Čekajući na raspravu u crnogorskom Parlamentu o postojećem poslaničkom prijedlogu izmjena Krivičnog zakonika, crnogorska Vlada najavljuje i svoju verziju do kraja oktobra.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO