SDP BiH napuštaju čelnici, ne i Lagumdžija

'SDP je brod u uzburkanom moru, ali nismo Costa Concordija i nisam kapetan koji bi taj brod napustio', kaže Lagumdžija (EPA)

Dvojica visokopozicioniranih dužnosnika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) – generalni sekretar Nermin Nikšić i potpredsjednik Damir Hadžić podnijeli su večeras ostavke na stranačke dužnosti, ali ostaju članovi te stranke, potvrđeno je iz SDP-a.

Ostavku je najavila i stranačka potpredsjednica Lidija Korać, te Hamdija Lipovača, član Predsjedništva SDP-a.

O podnesenim i najavljenim ostavkama te o rezultatima izborima, najavio je njihov kolega Mirza Kušljugić, Predsjedništvo SDP-a odlučivat će u utorak, 21. listopada. Pojasnio je i kako o Nikšićevoj ostavci mora odlučivati glavni odbor stranke.

„Ono što su večeras saopćili potpredsjednik i generalni sekretar čime je dio užeg rukovodstva SDP-a podnio ostavke mogu samo reći da neće biti jedine. Najavljene su još neke i vjerovatno da ćemo nakon sjednice Predsjedništva SDP-a BiH znati definitivno ko više neće ostati u vrhu stranke. Nije uputno da u ovom trenutuku prejudiciramo i kalkuliramo o imenima ali ono što je sasvim sigurno jeste da se na večerašnjim ostavkama neće stvar završiti“, istaknuo je Kušljugić.

Nikšić se smatra suodgovornim

„Kongres će sigurno donijeti nova kadrovska rješenja i ova ostavka je sročena u tom pravcu kao akt suodgovornosti za izborni krah SDP-a i kao potrebu uvođenja sistema pojedinačne odgovornosti o čemu će odlučivati organi SDP-a“, rekao je Nikšić Federalnoj televiziji (FTV).

„Svoje sam razloge jasno naveo. Cijenim da sam suodgovoran za katastrofalan rezultat SDP-a. Mislim da je to moj lični čin. Svi mi u organima SDP-a moramo položiti račune za ono što se desilo na Općim izborima. Na Kongresu SDP-a trebamo doći do novog vodstva“, smatra Nikšić.

I Lipovača je u telefonskom razgovoru za FTV potvrdio da će najkasnije do utorka napustiti sve stranačke funkcije.

Njihova kolegica iz stranačkog vrha Besima Borić rekla je Anadoliji kako „ne može komentirati, niti potvrditi eventualne ostavke“ jer službene sjednice predsjedništva stranke nije bilo, odnosno da je zasjedanje zakazano za idući tjedan.

Lagumdžija: Kapetan brodi najviše odgovornosti

„Mislim da se radi o licemjernom činu s obzirom da se ne može sve svaljivati na jednu ili nekoliko osoba te da je na zakazanoj sjednici Predsjedništva SDP-a trebalo raspraviti o sveukupnim dešavanjima nakon izbora u BiH vezano za SDP. Bojim se da su ove kalkulacije koje rade pojedinci zapravo pripremanje utrke i zauzimanje startnih pozicija pred predstojeći kongres SDP-a“, ocijenila je Borić.

Predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija najavio je i sjednicu Glavnog odbora SDP-a na kojoj će donijeti odluku o organiziranju izvanrednog kongresa, te sjednicu predsjedništva idućega tjedna.

„Mene je Kongres izabrao i on je mjesto gdje kompletno rukovodstvo treba položiti račune. SDP je brod u uzburkanom moru, ali nismo Costa Concordija i nisam kapetan koji bi taj brod napustio. Sa ovom posadom i sa mnom kao kapetanom, SDP ćemo dovesti u jednu mirnu luku. Jesmo doživjeli brodolom, ali smo obavezni članovima SDP-a da im kažemo šta smo učinili. Kapetan snosi najviše odgovornosti“, rekao je Lagumdžija nakon sastanka.

SDP je na Općim izborima, održanim 12. listopada, izgubio dvije trećine biračkog tijela u odnosu na izbore 2010. godine.

Izvor: Agencije