Rama: Idem u Beograd sljedeće sedmice

Rama: Ne trebamo biti vođeni ovakvom politikom prošlosti i mržnjom iz prošlosti (Reuters)

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je razočaran komentarima zvaničnika Srbije nakon fudbalske utakmice Albanija-Srbija u Beogradu, ali da će doći u planiranu posjetu glavnom gradu Srbije sljedeće sedmice.

U intervjuu za Reuters uoči obraćanja studentima na Univerzitetu Harvard u Bostonu, Rama je kazao:

”Jako smo tužni i razočarani zbog onoga što se dogodilo i zbog reakcije srpskih vlasti. To je nevjerovatno”, rekao je.

Kazao je da neće dozvoliti da komentari državnog vrha Srbije, niti tvrdnje nekih zvaničnika da je njegov brat odgovoran za dron sa transparentom mape ‘velike Albanije’, koji se pojavio nad stadionom, spriječe njegovu posjetu Beogradu 22. oktobra.

”Ne trebamo biti vođeni ovakvom politikom prošlosti i mržnjom iz prošlosti. Ne trebamo biti vođeni onim što se desilo na fudbalskoj utakmici”, rekao je Rama.

Evropski put

Dodao je kako je Albanija na utakmicu poslala 45 zvaničnika, uključujući njegovog brata, a cijelu grupu su detaljno pretražili sigurnosni službenici.

”Ne vidim kako je neko mogao unijeti dron ili zastavu, kada se na stadion nisu mogli unijeti ni šalovi s albanskim simbolima. Jasno je da je leteći objekat došao izvana.”

Rama je kazao da Albanija neće odgovarati ”na isti, stari način u regionu koji je toliko propatio zbog ovog starog načina, a koji je konačno pronašao mir”.

”Sada smo u miru ne zato što smo postali anđeli nego zato što smo svi ubijeđeni da je Evropa naše odredište i želimo biti dio evropske porodice nacija i članovi Evropske unije”.

Albanski premijer je ranije dao intervju francuskoj televizijskoj stanici France 24, u kojem je kazao da su tokom meča „viđeni očajnički pokušaji da se Albanci okrive za incident“.

Dodao je i kako žali što je Vlada Srbije, umjesto da se distancira od „predstave koja je neprihvatljiva Evropi“ te osudi nasilje, odlučila da prati retoriku navijača i ljudi koji su oštetili sliku fudbala i svoje države.

„S druge strane, odlučili smo da se ponašamo kao Evropljani i da ne odgovaramo na nacionalističku i brutalnu retoriku, već da nastavimo putem ka budućnosti, promovišući mir, saradnju i dijalog sa svim nacijama u regionu“, zaključio je Rama.

Albanija uzvratila protestnom notom Srbiji

Ambasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić potvrdio je večeras Tanjugu da mu je albansko Ministarstvo vanjskih poslova u popodnevnim satima uručilo oštar protest u pisanoj formi povodom incidenata na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija.

Naveo je i kako je ispred srpskog diplomatskog predstavništva u glavnom gradu Albanije održan protest.

„Prema procenama, stotinjak mladih osoba koje sebe nazivaju ‘nove patriote’ danas su održali demonstracije ispred zgrade Ambasade Srbije u Tirani. Većina okupljenih nosila je crveno-crne majice i nosila parole na albanskom i engleskom jeziku, među kojima su ‘Crni orao leti na nebu’, ‘Svi Albanci su za crveno-crni nacionalni tim’ i ‘Ponosim se što sam Albanac’. Demonstracije su protekle mirno“, rekao je Zarić.

„Tokom tih demonstracija policijske snage su obezbeđivale Ambasadu i nisu dozvoljavale prilazak pred zgradu. Demonstranti su zadržani na udaljenosti od otprilike 50 metara“, dodao je Zarić, navodeći da je sve prošlo bez bilo kakvih incidenata.

Nakon 20-ak minuta, tokom kojih su uzvikivali parole, demonstranti su se razišli bez intervencije policije.

Zarić je potvrdio i da već treći dan policija štiti Ambasadu Srbije u pojedinim dijelovima dana kada imaju najavu da će biti održani protesti i veća okupljanja na glavnoj ulici Tirane, koja je u blizini srpskog diplomatskog predstavništva.

Srbija prva uputila demarš

Prethodno je ambasadoru Albanije u Beogradu Iliru Bochki u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije uručen najoštriji demarš zbog provokacija tokom utakmice između Srbije i Albanije.

„Ministarstvo spoljnih poslova smatra da ovakvi, očigledno brižljivo planirani incidenti, kakav je prelet bespilotne letelice sa zastavom ‘velike Albanije’ iznad terena na kome se odigrava fudbalska utakmica visokog rizika, ozbiljno narušavaju napore da se izgradi odnos poverenja i saradnje u regionu“, navedeno je iz Ministarstva.

„Albanskom ambasadoru predočeno je da Srbija očekuje od albanskih zvaničnika jasnu osudu incidenata, što bi bio prvi, neophodan korak ka prevazilaženju problema“, rečeno je u Ministarstvu, uz ocjenu da je incident na stadionu Partizana „smišljena i unapred planirana provokacija, te ne može biti reči o spontanom izgredu huligana“.

„Srbija ne može snositi odgovornost za neodgovorne provokacije albanskih gostiju, i nastaviće da radi na razvijanju dobrosusedskih odnosa, za koje veruje da su jedini put za prevazilaženje potencijalnih problema“, poručio je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.

Najavio je i da će biti preduzete sve mjere kako bi „međunarodni partneri bili upoznati sa svim aspektima slučaja i kako bi se još jednom zatražila primjena jednakih standarda za sve“.

Izvor: Agencije