Hrvatska: Izmjene izbornog zakona pred Saborom

Hrvatski građani bi već na slijedećim parlamentarnim izborima zastupnike trebali birati takozvanim preferencijalnim glasanjem – umjesto stranačkih lista zaokruživat će se imena i prezimena kandidata.

Takvom načinu protivile su se dvije najjače stranke, vladajuća Socijaldemokratska partija i opoziciona Hrvatska demokratska zajednica.

Udruga “U ime obitelji” je prikupila 380.000 potpisa, tražeći raspisivanje referenduma za izborne promjene.

Pokazalo se da broj nije dovoljan, ali promjene bi se ipak mogle dogoditi, jer se SDP predomislio.

Na evropskim izborima, umjesto imena stranaka, na glasačkim listićima, odnosno velikim listovima, bila su imena svih kandidata.

Čak 70 posto birača iskoristilo je svoje pravo i umjesto za stranačku listu – glasali su za ime i prezime zastupnika.

Promjene na svim nivoima

Onda se pojavila inicijativa ”U ime obitelji”, tražeći da tako bude i na parlamentarnim izborima. U saborsku proceduru upućene su još dvije slične inicijative.

Čini se – dovoljno za zaokret vladajućih.

„To pokazuje određeni stav političkih struktura, da se u tom dijelu otvori izborni proces za građane. I nakon što bude promijenjen Zakon o izboru zastupnika, promijenit ćemo i Zakon o lokalnim izborima, i na izborima za gradsko i općinsko vijeće i županijske skupštine također uvesti preferencijalno glasanje”, rekao je ministar uprave Arsen Bauk.

SDP je prvo tvrdio kako nisu protiv takvog glasanja, ali su rekli da o tako važnom pitanju žele dogovor s najjačom opozicijskom strankom, HDZ-om.

Razgovarali su i govorili reformisti. Još dok su osnivali stranku, prvi su takav zakonski prijedlog uputili u saborsku proceduru.

„Ovaj novi model koji se priželjkuje je jednostavno napredniji, dosljedniji, principijelniji model biranja zastupnika”, rekao je Petar Baranović, saborski zastupnik reformista.

U saborskoj proceduri je i GONG-ov model, no kada su ga poslali Saboru, podržala su ih samo dvojica SDP-ovih saborskih zastupnika.

‘Veliko pospremanje’

„Očito je i SDP, tj. Vlada, i u konačnici saborska većina, popustila pod pritiskom javnosti i pod pritiskom građana, pod pritiskom stručne javnosti, koja evo već mjesecima govori o potrebi da građani imaju većeg utjecaja na izborni proces, i da taj izborni dan, ti glasački listići, te zatvorene liste ne budu samo forme radi”, rekao je Dragan Zelić iz GONG-a.

U Udruzi „U ime obitelji”, pak, smatraju kako je SDP-ov prijedlog samo gluma demokratije.
„Ovo što nam nude predsjednik Josipović i premijer Milanović je kao da pacijentu koji boluje od teške bolesti, a inicijativa ‘U ime obitelji’ mu je prepisala antibiotsku terapiju, oni kažu da ga se može izliječiti šećernom vodicom. Ne može se izliječiti ovo stanje, politika u Hrvatskoj šećernom vodicom koju nude predsjednik i premijer”, rekla je Željka Markić.

”I predsjednik države je, naime, predsjedniku Sabora poslao pismo, tražeći preferencijalno glasanje. Čini se, hrvatskom izbornom zakonodavstvu sprema se – veliko pospremanje”, javlja iz Zagreba reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Izvor: Al Jazeera