Vučić: Provokacija i poniženje Srba

Ne prestaju reakcije nakon prekida sinoćnje utakmice u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine između Srbije i Albanije, koja se igrala u Beogradu, ali je prekinuta nakon što se nad terenom pojavila bespilotna letjelica za koju je bila zakačena mapa tzv. velike Albanije.

Nakon tog incidenta sukobili su se igrači, a navijači počeli utrčavati na teren.

Utakmica je imala oznaku visokog rizika, organizovani dolazak navijača Albanije bio je zabranjen, a sâm početak obilježile su i povremene provokacije sa tribina te uvrede na račun gostujućih igrača.

Sport je ponovo ustuknuo pred politikom, a političkih reakcija dan poslije bilo je napretek, prije svega iz samog državnog vrha Srbije, za koje transparent na kojoj se nalazila mapa tzv. velike Albanije koja pokriva i dobar dio teritorije Srbije, Kosova i Crne Gore „nije ništa drugo do unaprijed smišljena teška provokacija“.

„Očigledno dа će Albаniji biti potrebne decenije, аko ne i vekovi dа postаne normаlnа držаvа, bez mržnje premа Srbimа. Jučerаšnjа bezumnа аkcijа je trebаlo dа bude nаjoštrije osuđenа od strаne držаvnog vrhа Albаnije i njene jаvnosti. Nedostаjаlа je sаmo eksplozivnа nаprаvа u letelici, pа dа se stekne utisаk o povezаnosti sа teroristom broj jedаn u svetu“, poručio je predsjednik Srbije Nikolić.

Vučić proziva EU

„Incident na utakmici je najteža politička provokacija usmerena na pokušaj poniženja srpskog naroda i izazivanje dugoročne i trajnije nestabilnosti na zapadnom Balkanu, a posebno u Srbiji“, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije.

„Neću da čujem iz EU-a da je jednaka krivica, neka se ne igraju slučajem. Moj posao je da ne dozvolim da oni za koje neko misli da su gazde mogu da rade šta hoće, da ponižavaju ovu zemlju i tako ću da se ponašam i ubuduće“, dodao je Vučić.

Naveo je i kako treba procijeniti je li juče bilo propusta, počevši od Fudbalskog saveza Srbije do organa reda, te podsjetio kako je prije utakmice upozoravao EU na moguće incidente.

„Nama ostaje da vidimo gde smo mi pogrešili – od Fudbalskog saveza do toga kako može da uđe na teren 10 ili 15 navijača. Ali to nije bio ni uzrok, ni glavni razlog problema koji su sinoć napravljeni. Glavni razlog problema je bio nečiji pokušaj da sruši autoritet Srbije u regionu, da ugrozi stabilnost u regionu“, smatra Vučić.

Policija se nije oglasila

Da je riječ o smišljenoj provokaciji, slaže se i novinar Novog magazina Vojislav Tufegdžić. No, on istovremeno upozorava da je daleko veći problem to što su, „po ko zna koji put na terenu završili navijači, među kojima i oni koji su itekako poznati policiji“ koja se povodom sinoćnih događaja na Partizanovom stadionu, nije oglašavala.

„Dobra okolnost je što su se fudbaleri Srbije držali po strani. Albanci su reagovali na jedan način, oni su reagovali na drugi. Bilo je koškanja između njih i sve se to dalo srediti i sumirati u normalnim okolnostima. Taj upad gledalaca, po nekim saznanjima dobro znanih od ranije, je najveći propust koji je učinjen, na šta skreće pažnju i FIFA, a i oni koji pomno prate sportska događanja“, smatra Tufegdžić.

Utakmica Srbija – Albanija, po mišljenju sociologa Vladimira Vuletića, bila je odlična prilika da se pacifikuje stanje u javnoj svesti kod oba naroda pred najavljeni dolazak albanskog predsednika Edija Rame u Beograd. Desilo se, međutim, sasvim suprotno.

„Sinoćnji događaj  ne bih prenaglašavao, ne bih isticao njegove mračne dimenzije kojih nesumnjivo ima, nego bih to posmatrao kao izazov pred političarima da što pre nađu spone da ti odnosi u doglednoj budućnosti  više ne budu takvi. To je u interesu obe strane, a posebno Srbije ukoliko namera na nastavi put ka Evropi, gde su regionalni odnosi veoma važni“, zaključuje Vuletić.

Put ka Evropi, Srbiju između ostalog vodi i preko normalizacije odnosa sa Kosovom, ali i sa Albanijom čiji bi premijer Edi Rama već 22. oktobra trebalo da posjeti Beograd. Ova posjeta će biti i prva posjeta jednog albanskog premijera poslije 1948. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO