Putin jedini nosilac najvišeg ordena Srbije

 

Vojna parada povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, kojoj su prisustvovali predsjednici Srbije i Rusije, Tomislav Nikolić i Vladimir Putin održana je na beogradskim ulicama.

Nakon cjelodnevne posjete Beogradu, Putin je otputovao iz Srbije, a njegova naredna destinacija je Milano gdje bi se trebao sastati sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i čelnikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Na prvoj paradi koja se poslije 29 godina održala kod Palate Srbije i na Dunavu, uz učešće oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije, bio je državni i vojni vrh Srbije, predstavnici delegacije ruskog predsjednika i mnogobrojni građani.

Putin prisustvovao vojnoj paradi u Beogradu

U svom obraćanju Nikolić je poručio kako je „zajednička slavna istorija Srbije i Rusije trajna i neraskidiva veza bratstva u prijateljstva“.

„Srbiju i Rusiju vezuje poreklo, jezik, običaji, vera, istorija, kultura, uzvišeno slobodarstvo i herojski ponos, zajedničke humke i bezimeni grobovi, ostavljena siročad i žene, prekinuti mladi životi, izgubljene generacije koje pamte naše zajedničko vojevanje“, rekao je Nikolić.

Po njemu, vojna parada je svečan i izuzetno važan trenutak, pokazatelj spremnosti Vojske Srbije, i zajedništva vojske i građana.

„Danas su pred nama i proizvodi vojne industrije Srbije, srpske pameti i priznate tehnologije, koji su po kvalitetu ravni onima koji dolaze iz najrazvijenih zemalja“, rekao je Nikolić.

Putin protiv heroizacije nacista

„Godišnjica oslobođenja Beograda je prilika da se oda počast svima koji su se borili protiv nacista na svim frontovima. Naši očevi i djedovi su se borili za ispravnu stvar i ispoljavali su odvažnost na svim frontovima. Njihova hrabrost bila je bez granica, bratstvo nesalomivo, a stanje duha je prevazilazilo sve. I ovdje na paradi nas ujedinjuju zajednička duboka sjećanja“, poručio je Putin u svom govoru.

Podsjetio je i kako je „beogradska operacija postala važna etapa na putu ka velikoj pobjedi“.

„Naši narodi su zajednički vodili dugu, upornu i krvavu borbu protiv nacista. SSSR i Jugoslavija su pružile svenarodni otpor agresoru“, rekao je Putin upozoravajući kako je neophodno „suprotstaviti se pokušaju heroizacije nacista i njihovih pomagača“.

Subotić o posjeti Vladimira Putina Beogradu

Iako će za političke ocjene Putinove posjete biti potrebno vrijeme, što se ekonomije tiče najzanimljiviji je bio osvrt ruskog predsjednika na projekat koji izaziva nervozu u Bruxellesu, a to je Južni tok.

„Južni tok ne može biti realizovan jednostrano. To je kao u ljubavi. Ona može biti srećna samo ako dva učesnika tog divnog procesa žele da nastave te odnose. Duboko sam ubijeđen, apsolutno sam ubijeđen da je taj projekat koristan za evropske potrošače, jer on smanjuje tranzitni rizik“, ocijenio je Putin.

Putin: Srbija i Putin imaju dobru budućnost

Prethodno je Vladimir Putin poručio da dvije države imaju puno toga zajedničkog u prošlosti, a da pred sobom imaju dobru budućnost, javlja Tanjug.

Na početku sastanka s Nikolićem podsjetio je da su prije 70 godina vođene borbe za oslobođenje Beograda, ocijenivši da je to bila “zajednička borba za ispravnu stvar”.

Kada je riječ o Kosovu, čiju nezavisnost Rusija ne priznaje, Putin je rekao da zvanična Moskva tu zauzima principijelan stav, koji se ne zasniva samo na prijateljskim odnosima dvije zemlje, već i na međunarodnom pravu.

‘Gasne krize neće biti krivicom Rusije’

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u Beogradu da će Rusija smanjivati isporuke gasa za Evropu, ako Ukrajina bude nedozvoljeno uzimala gas iz gasovodnog sistema.

Odgovarajući na pitanje novinarke Tanjuga hoće li biti gasne krize u Evropi ove zime, rekao je da Rusija ne bi željela da bude krize te da nje sigurno neće biti ruskom krivicom.

„Tačno vam mogu reći: krivicom Rusije krize neće biti. Uvijek smo bili pozudan partner, a imamo i dovoljno resursa“, naveo je Putin.

Dodao je, ipak, kako postoje veliki tranzitni rizici zbog čega je upozorio da će Rusija smanjivati isporuku ako bude vidjela da njeni ukrajinski partneri počinju bez dozvole uzimati gas iz sistema.

„Nadam se da toga neće doći i da će se uspjeti dogovoriti [EU i Ukrajina] čime bi se stavila tačka na sve sporove“, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je ocijenio da trgovinsko-ekonomski odnosi dvije države imaju tendenciju rasta, ali da mogu biti još mnogo bolji i izrazio nadu da će tokom razgovora sa zvaničnicima Srbije biti pronađeni dodatni razlozi za dalju saradnju.

Predsjednik Srbije uručio je Putinu Orden na velikoj ogrlici, obrazlažući kako je to učinio zbog njegovih “izuzetnih zasluga u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Rusije”.

Obraćajući mu se na ruskom jeziku, Nikolić je poručio: “Dragi brate Vladimire, srpski narod se ponosi što ti nosiš najviši srpski orden”.

Putin je jedini nosilac najvišeg ordena Srbije.

Do sada je dodijeljeno 18 Ordena Republike Srbije svjetskim državnicima, ali samo jedan prvog stepena na velikoj ogrlici.

Odvojeni sastanci

Putin se potom sastao i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je poručio da “Srbija nikada neće zaboraviti učešće ruskih trupa i veliki broj položenih života da bi Srbija danas bila slobodna”.

Vučić je rekao i kako je “dobra vijest” za obojicu i to što robna razmjena Srbije i Rusije dostiže do 26 milijardi dolara te je zamolio Putina da omogući uvoz Fiata iz Kragujevca u Rusku Federaciju.

Putin je potvrdio kako se trgovinsko-ekonomski odnosi Srbije i Rusije uspješno razvijaju.

Održana parada povodom oslobađanja Beograda

“Imajući u vidu naše odnose, mogli bismo da se dogovorimo o nekim kvotama za izvoz automobila u Rusiju”, rekao je Putin te naveo poljoprivredu kao područje koje ima prespektivu za dalji razvoj saradnje.

“Mislim da je za Srbiju povoljan momenat da zauzme poziciju na ruskom tržištu. Štaviše, možemo da razgovaramo o saradnji u organizaciji investicionog procesa sa naše strane i kreditiranju srpskih poljoprivrednih preduzeća”, rekao je Putin.

Vučić: Nećemo uvoditi sankcije Rusiji

U okviru posjete, potpisan je paket od devet dokumenata, između ostalog o saradnji u razvoju vojno-tehničke saradnje, energetike i željezničkog saobraćaja.

Takođe su potpisani međuvladin sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnosti informacija, o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu rusko-srpskog humanitarnog centra, o vojno-tehničkoj saradnji, o readmisiji, kao i protokol o razmjeni podataka o carinskoj vrijednosti robe.

“Srbija se nalazi na svom putu za EU i od tog puta ne odustaje, ali je i zahvalna Ruskoj Federaciji što poštuje njenu suverenu odluku i što nije nikada pritiskala Srbiju da odustaje od te politike. Zahvalni smo i što je uvek štitila teritorijalni integritet Srbije”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji s Putinom, nakon potpisivanja dokumenata u Palati Srbije.

Prema njegovim riječima, Srbija je pokazala da je prijatelj Rusiji i u teškim vremenima.

Boško Jakšić o Putinovoj posjeti Beogradu

“Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji. To uvek može neka druga vlada ali ova vlada to neće činiti”, zaključio je Vučić.

Počasni gost na vojnoj paradi

Na vojnoj paradi, koja je prvi put održana nakon 1985. godine, bilo je angažirano više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme.

Učestvovala je i poznata ruska letačka grupa “Striži”, dok je 30 padobranaca Vojske Srbije, na širem području spomenika “Vječna vatra”, između Bulevara Nikole Tesle i Dunava, izvelo padobranski desant.

Uz motorna i borbena vozila, tenkove, različito artiljerijsko oružje i oružje za podršku kopnenoj vojsci, prikazana su i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namjene za elektronska izviđanja, avioni, helikopteri…

Defile se sastojao od pješadijskog, motoriziranog i vazduhoplovnog ešalona, dok su brodovi Riječne flotile prodefilirali Dunavom na potezu od Kalemegdana do Gardoša u Zemunu.

Posjetiocima su prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svjetskom ratu, pukovske zastave iz Prvog svjetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije.

Motorizirani ešalon sastojao se od 14 podešalona različitih borbenih sistema, kao i vojnih i borbenih vozila – tenkova, vozila specijalne namjene za izviđanje i za vezu, artiljerijskih oruđa…

U sastavu zrakoplovnog ešalona nalazilo se 25 letjelica Vojske Srbije – helikopteri tipa “Gazela”, “M-8” i “M-17”, lovačko-bombarderska avijacija – avioni “MiG-21” i “MiG-29”, kao i avioni “Orao” i “Galeb” te transportni avion “Antonov 26”.

U sastavu ešalona Riječne flotile bilo je 14 brodova, desantno-jurišni čamci, minolovci, brod posebne namjene “Kozara”, patrolni čamci i riječni brod posebne namjene “36 Šabac”.

Izvor: Al Jazeera i agencije