Ko je Olsi Rama, brat albanskog premijera

Olsi Rama, mlađi brat albanskog premijera koji je uhapšen na jučerašnjem nogometnom susretu između Srbije i Albanije, pušten je na slobodu kao i ostatak albanske delegacije i vratio se u Tiranu, javili su beogradski i albanski mediji.

Rama je stigao jutros u Tiranu i demantirao povezanost sa prekidom utakmice. On je nakon incidenta zadržan na stadionu oko 40 minuta, kako je javila televizijska stanica News24 iz Tirane, a potom je pušten.

„Nemam ništa sa letjelicom, ne razumijem odakle je došla ta priča“, izjavio je Rama po dolasku u Tiranu. Kao „špekulacije“ odbacio je navode medija iz Srbije da je on organizirao incident i da je upravljao letjelicom.

„Nisam ni hapšen niti privođen. Kada se incident dogodio, situacija je postala haotična, policajci su pregledali sve. Pokazao sam im američki pasoš i kameru. To je trajalo nekoliko minuta“, kazao je on.

Olsi Rama rođen je 1969. godine, a posljednjih osam mjeseci radi u kompaniji Pegasus Communications. Prije toga radio je nešto više od dvije godine u kompaniji Delphinus Medical Technologies.

Mlađi Rama je 13 godina proveo na Karmanos Cancer Institutu u Detroitu koji radi na prevenciji, otkrivanju i eventualnom iskorjenjivanju raka. Na tom je radnom mjestu proveo gotovo 14 godina.

Od juna 1992. godine do aprila 1997. godine Olsi Rama bio je programski direktor fondacije Otvorenog društva za Albaniju. Društvo je bilo finansirano od fondacije Soroš poznatog investitora Goergea Sorosa.

U aprilu 1997. godine preselio se u SAD, gdje je, kako se navodi na stranici instituta u kojem je zaposlen, bio na udaru tajnih službi zbog saradnje s Georgeom Sorosom, zbog novinarskih aktivnosti u pokrivanju “albanskih pobuna”, piše B92.

Olsi Rama bavio se i sportom te je od 1987. do 1996. godine bio član košarkaške ekipe Dinama iz Tirane.

Jučerašnja kvalifikacijska utakmica između Srbije i Albanije nije završena nakon niza incidenata. Olsi Rama osumnjičen je da je iznad stadiona u Beogradu upravljao malom letjelicom koja je nosila zastavu “Velike Albanije”. Nakon uleta letjelice došlo je do tučnjave i prekida susreta.

S Ramom su bili privedeni i ostali članovi albanske delegacije koja je sijedila u VIP loži. I oni su pušteni na slobodu. Kako tvrdi izvor i MUP-a Srbije, pušteni su “jer im se nije mogao osigurati branitelj zbog štrajka odvjetnika”.

Kod Rame (45) je pronađen i daljinski upravljač kojim je navodio letjelicu.

Izvor: Agencije