Vojislav Koštunica napustio DSS i politiku

Koštunica i dalje smatra da Srbija nipošto ne treba biti članica Evropske unije (EPA)

Osnivač i dugogodišnji predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS), Vojislav Koštunica napustio je tu stranku, a kao ključni razlog naveo je „odstupanje od ideje političke neutralnosti koju je stranka zagovarala“.

U pisanoj izjavi, koju je poslao medijima, naveo je kako je DSS iznevjerio stav da Srbija, sarađujući sa svima, nipošto ne treba biti članica Evropske unije.

„Nedavna Skupština DSS-a pokazala je da stranka, iz pragmatičnih i tobože taktičkih razloga, želi da se okrene ideji suverenizma, koja u politici ima različita i neodređena značenja. Ona ne može biti zamena za političku neutralnost, jasno i odsečno srpsko stanovište […] Kako ovo smatram suštinskim izneveravanjem programa, doneo sam odluku da napustim DSS“, naveo je Koštunica.

Na prošlim izborima DSS prvi put nije ušao u parlament, nakon čega je Koštunica napustio mjesto predsjednika stranke.

Na čelu DSS-a Koštunica se nalazio od njenog formiranja prije 22 godine, a prethodno je bio osnivačima obnovljene Demokratske stranke (DS), 1989. godine, te je početkom naredne godine izabran i za potpredsednika DS-a.

Za poslanika u Skupštini Srbije biran je 1990. i 1993. godine, da bi parlamentarne izbore 1997. njegova stranka bojkovala.

Pobijedio Miloševića

Vrhunac političke karijere Vojislava Koštunice bila je pobjeda na izborima 2000. godine, kada je kao kandidat ujedinjene opozicije, pobijedio Slobodana Milošević i postao predsjednik Savezne Republike Jugoslavije. Na toj poziciji zadržao se do početka 2003. godine.

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, održanih decembra 2003. godine, postao je predsjednik Vlade Srbije. Premijer je bio i u novom mandata, ali je u martu 2008. godine predložio raspuštanje Skupštine i raspisivanje vanrednih izbora, poslije kojih je njegova stranka prešla u opoziciju.

Na posljednjim izborima, održanim u martu ove godine, DSS prvi put u historiji nije prešla cenzus, nakon čega je Koštunica najavio da odstupa sa liderske pozicije, te da se povlači iz aktivnog bavljenja politikom.

Današnje napuštanje stranke, čiji je bio osnivač i dugogodišnji predsjednik, definitivni je odlazak Vojislava Koštunice iz političkog života Srbije, prenose srpski mediji.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada