Srbija: Stroge kazne za ratovanje u inostranstvu

Poziv državljanima Srbije da se u roku od najviše 10 dana vrate u zemlju i izbjegnu krivično gonjenje (EPA)

Državljani Srbije koji učestvuju u ratovima i oružanim sukobima u drugim državama ili za odlazak organiziraju i vrbuju građane Srbije suočit će se s kaznom zatvora od šest mjeseci do 10 godina, odlučili su u petak u Beogradu poslanici Skupštine Srbije, usvajajući dopune Krivičnog zakona.

Za predložene dopune glasali su i vladajuća koalicija i opozicija, uz iznimku poslanika Stranke demokratske akcije Sandžaka, koji su bili suzdržani.

Poslanici su u raspravi ponovili poziv državljanima Srbije koji se trenutno nalaze na ratištima, uglavnom u Siriji i Ukrajini, da se u roku od najviše 10 dana vrate u zemlju kako bi izbjegli da dođu pod udar zakona prije nego li stupi na snagu, prenosi Hina.

Od šest mjeseci do 10 godina

Dopune krivičnog zakona predviđaju kazne zatvora od šest mjeseci do 10 godina za one koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama, ili za to organiziraju i vrbuju građane Srbije.

Ova krivična djela odnose se na one koji u ratu u stranoj državi učestvuju kao pripadnici vojnih ili paravojnih jedinica koje su u sukobu, a nisu pripadnici neke misije pri međunarodnim organizacijama.

Za učešće građana Srbije u oružanom sukobu u stranoj zemlji predviđen je zatvor od šest mjeseci do pet godina, dok je teži oblik tog krivičnog djela ako je počinjeno u sastavu grupe i u tom je slučaju predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Vrbovanje, poticanje ili organiziranje drugih osoba da počine ova krivična djela, organiziraju grupu, provode obuku, osiguravaju opremu ili omogućuju logistiku i financijsku potporu ili finansiranje tih krivičnih djela kazna je od dvije do 10 godina zatvora, a ove odredbe vrijede i za strane državljane koji ta krivična djela počine na teritoriju Srbije.

Optužnica zbog terorističkih aktivnosti 

Parlamentarna opozicija je inaistirala da se organizatorima zaprijeti strožim kaznama te, u vezi usvojenih dopuna Krivičnog zakona, ukazala na nekoliko nedoumica, među kojima: kako tretirati građane koji imaju dvojno državljanstvo, jesu li kazne za zajednički odlazak, uglavnom mladih, na ratišta diljem svijeta rigoroznije od pojedinačnih odlazaka odraslih osoba te kako postupati s onima koji učestvuju u međunarodnom sukobu a ne čine ratni zločin, već štite ugrožene civile.

Tužilaštvo Srbije organizirani zločin podiglo je 7. oktobra optužnicu protiv pet osoba zbog terorističkih aktivnosti – finansiranja, organiziranja i učešće u oružanim sukobima u Siriji.

Optužnica ih tereti da su početkom 2013. godine uspostavili vezu s grupama Islamska država Iraka i Levanta i Frontom Al-Nousra, kojima je cilj preuzmanje vlasti u Siriji.

Izvor: Agencije