Produžen pritvor Lijanovićima, Bahilju i Galiću

Akcija ''Brend'' je jedna od najvećih u postdejtonskoj BiH (Al Jazeera)

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH da produži pritvor za još 60 dana uhapšenima u akciji ”Brend”, javljaju bosanskohercegovački mediji.

Pritvor je produžen aktuelnom federalnom dopremijeru i ministru poljoprivrede, vodopivrede i šumarstva Jerku Ivankoviću Lijanoviću, njegovoj braći Slavi i Jozi, federalnom ministru trgovine Miloradu Bahilju, te knjigovođi Mirku Galiću.

Pritvor je produžen zbog opasnosti od bijega, te mogućeg utjecaja na svjedoke.

Tužilaštvo BiH ove osobe sumnjiči za organizovani kriminal, pri čemu je BiH oštećena za 11,6 miliona konvertibilnih maraka [5,8 miliona eura].

Tužilaštvo BiH u septembru je tražilo jednomjesečni pritvor za dvojicu ministara u Vladi Federacije BiH, koji su uhapšeni pod sumnjom za poreznu utaju i pronevjere.

Utaje i pronevjere

Akcija ”Brend”, koja je provedena po nalogu Tužilaštva BiH, predstavlja jednu od najvećih akcija u postdejtonskoj BiH, a usmjerena je na borbu protiv organiziranog kriminala i poreznih utaja.

Po nalogu Tužilaštva BiH, akcija je provedena na području Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega i Gruda.

“Radi se, između ostalog, o poreznim utajama u iznosima do 11 milijuna KM [5,5 miliona eura], koje su počinjene osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina”, pisalo je u saopćenju Tužilaštva izdatom nakon akcije hapšenja.

Izvor: Agencije