Hrvatska: Inicijativa za referendum o autocestama

Od ponoći je u Hrvatskoj počelo prikupljanje potpisa za još jedan referendum. Sindikati žele spriječiti Vladu da više od 1.000 kilometara autocesta preda u koncesiju na 40 godina, a novac iskoristi za smanjenje javnog duga. Upozoravaju da bi to povećalo cijenu cestarine.

Sada u državnim, a uskoro u rukama privatnog koncesionara – scenarij je to protiv kojeg su ustali sindikati u Hrvatskoj, brojne nevladine udruge i dobar dio građana.

“Mislim da to nije dobro, da se nešto što se odvajalo, napravilo za ovu državu, tek tako nekome prepusti…”

“A vidite da sve što je na prodaju, šta god je, sve ode u tuđe ruke. Poslije, kako će nama biti, tko zna”, mišljenja su građana.

A kako poslije je pitanje koje muči hrvatsku Vladu.

Ministar: Ceste ostaju naše

“Autoceste, naime, koštaju. Puno. Samo je glavnica kredita četiri milijarde eura. Uz kamate tijekom 30 godina iznos skače do 10 milijardi. Hrvatska taj novac nema, a koncesijom bi odjednom dobila blizu tri milijarde. Nedovoljno da pokrije cijelu glavnicu, ali dovoljno da smanji javni dug, na što se Vlada obvezala Europskoj komisiji”, izvještava reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Prve neobvezujuće ponude očekuju se sredinom sljedećeg mjeseca, a potpisivanje ugovora s koncesionarom u veljači 2015. godine.

“Svaka odgovorna Vlada pokušava smanjiti javni dug i pokazati svoju odgovornost. A završna poruka moja – autoceste ostaju uvijek u vlasništvu Republike Hrvatske, ovo je samo iznajmljivanje naplate i održavanja”, rekao je Siniša Hajdaš Dončić, hrvatski ministar prometa.

Sindikati odgovaraju da će to poskupiti cestarine.

“Ministar je rekao da će se cijene usklađivati, odnosno radit će se korekcija prema troškovima života, minus jedan posto. Da smo primijenili taj model kad smo izgradili ove autoceste danas, koje su u rukama Republike Hrvatske, cijena cestarine bi bila 50 do 70 posto skuplja nego što je to danas”, kaže Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

Kažu kako referendum nije njihov odgovor na moguće otpuštanje radnika. Trenutačno je zaposleno blizu 3.000 osoba, dio se rješava otpremninama, a gotovo 400 ostaje viška.

Premalo saobraćaja za isplativost

“Ukoliko dođe koncesionar, on će odrezati upravo ovaj administrativni dio o kojem pričam. Operativni dio mora ostati po zakonu, po europskim direktivama. Sigurnost ceste se mora provoditi, pa operativni dio, održavanje, mora ostati takav kakav je… U administrativnom dijelu radi u ovom trenutku bizu 400 ljudi…”, objašnjava Anđelko Kasunić, predsjednik sindikalne podružnice HAC Nezavisnog cestarskog sindikata.

Na otkaze su, tvrde, spremni, ali ne i na najave da bi Vlada ugovorom mogla jamčiti privatnom koncesionaru plaćanje razlike, ako prometa ne bude dovoljno za zaradu. A to bi se, tvrde i prometni stručnjaci, moglo dogoditi.

“Imamo puno manje od nekakavog minimuma vozila koji bi trebao biti da se autoceste isplate. Trebalo bi biti prosječno dnevno 16.000 vozila. Samo neke dionice zasad imaju toliko vozila”, kaže prometni stručnjak Ivan Dadić.

Pitanja je više nego odgovora. A na ono da ili ne koncesiji autocesta građani bi mogli odgovarati na referendumu, ako u iduća dva tjedna za njega sindikati prikupe dovoljno potpisa.

Izvor: Al Jazeera