Beogradski studenti se dogovorili s Vladom

Poslije višesatnih pregovora studenata iz Beograda i Ministarstva prosvjete u Srbiji, dvije strane postignule su dogovor. Studentima su ispunjeni zahtjevi, ali će se primjenjivati od iduće školske godine.

Druga grupa studenata, čiji se zahtjevi ne odnose direktno na Vladu, već na akademsku ustanovu, protestiraju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Jutro su dočekali u šatorima. Na Filozofskom fakultetu na snazi je blokada zgrade. Nastave nema, jer su učionice pod katancem.

“Studenti su u zgradi, ulaz je slobodan, studenti mogu da ulaze, profesori mogu da ulaze, sve ostale studentske službe, sve se odvija normalno, osim što nema nastave. Što se toga tiče, Fakultet je pod upravom studenata”, rekla je Magda, učesnica samoorganiziranog studentskog protesta.

Sporna cijena prijavljivanja ispita

“Protest na Filozofskom fakultetu počeo je sinoć [četvrtak] u 18:00 časova. U njemu učestvuje blizu 300 studenata, od oko 2.000 koliko ih studira ovde. Kažu, neće se pomeriti iz ove zgrade dok im se ne ispune zahtevi”, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Među zahtjevima su smanjenje cijene prijavljivanja ispita, koje sada košta blizu četiri eura, a bilo je 3,50 eura.

“Mi smo im dva puta poslali naše zahteve, koji su oni izignorisali”, kaže Milan, također učesnik protesta.

Dekan Filozofskog fakulteta Miloš Arsenijević je rekao da se za novi cjenovnik znalo od zime, pa mu nije jasno zašto se tek sada blokira Fakultet. Prvi izlazak na ispit je besplatan, plaća se svaki idući.

“I koliko se onda očekuje puta da se padne i koliko se godišnje time uštedi… To je koja stotina dinara [od jednog eura, pa naviše] godišnje”, kaže Arsenijević.

Dogovor o rokovima i apsolventima

S drugom grupom studenata ministar prosvjete Srbije Srđan Verbić postigao je dogovor. Pet ispitnih rokova ostaje u zakonu, ali će studentski parlamenti, zasebno i po potrebi, inicirati više rokova. Trenutni apsolventi će studirati besplatno, ali još godinu dana. Na zahtjev, postoji opcija i da se produži rok za studiranje.

“Mislim da ovim izmenama u datom trenutku koje smo mogli da ostvarimo, da studenti treba da budu više nego zadovoljni i da ono što preostaje njima jeste”, smatra Danilo Jeremić, predsjednik SKONUS-a.

Izmijenjeni Zakon o viskom obrazovanju dopunjen je početkom septembra. Studenti su mu se protivili, pa su organizirali proteste.

“Možda bi trebalo posmatrati ove izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kao poslednju popravku zakona, jer je nama potreban potpuno novi zakon”, kaže ministar Verbić.

Nakon ovog dogovora, najavljene studentske blokade Beograda kod Vlade Srbije u ponedeljak neće biti.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada