Vujanovićevo upozorenje muftiji Zukorliću

Vujanović je pohvalio djelovanje Islamske zajednice Crne Gore i reisa Rifata Fejzića (EPA)

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović upozorio je u srijedu sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića da treba znati što su granice njegove nadležnosti i da ne treba prelaziti na prostor Crne Gore, te da ne može na crnogorskim prostorima djelovati mimo organizacije Islamske zajednice u Crnoj Gori.

“Zukorlić ne može djelovati mimo organizacije Islamske zajednice u Crnoj Gori ni na koji način pa ni formiranjem bilo čega što će biti u funkciji prenošenja stanja ili poruka koje su negativne za Bošnjake u Crnoj Gori”, kazao je predsjednik Vujanović.

Sandžački muftija namjeravao je, bez znanja crnogorskih državnih, vjerskih i lokalnih vlasti u Rožajama, na tromeđi Crne Gore, Srbije i Kosova osnovati tri vjerske obrazovne institucije, navodi agencija Hina.

Pohvalno o Fejziću

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić ocijenio je takvo djelovanje svog kolega iz Novog Pazara “fašističkim i usmjerenim na podjelu muslimana u Crnoj Gori” te je pozvao državne organe da djeluju u okvirima svojih nadležnosti.

Zukorlić je, s druge strane, to negirao i rekao da se Fejzić zapravo boji za svoju fotelju.

Ministar u srbijanskoj vladi Rasim Ljajić, i sam iz Novog Pazara, nedavno je u Budvi izjavio da je Zurkolić pokušao u Srbiji podijeliti Muslimane, ali kako mu to nije uspjelo sada svoju aktivnost usmjerava prema Crnoj Gori.

Vujanović je pohvalio djelovanje Islamske zajednice Crne Gore i reisa Rifata Fejzića.

“On je zaista u svim svojim aktivnostima pokazao privrženost Crnoj Gori i spremnost da u okviru Islamske zajednice afirmiše vrijednosti Crne Gore u islamu kao i dobru saradnju s ostalim vjerama i vrlo podržavam sve što on radi”, naveo je Vujanović.

On je dodao da je uvjeren da će Islamska zajednica Crne Gore sačuvati svoju prepoznatljivost i snagu promoviranja pravog islama, navodeći da je to i interes Crne Gore.

Pozadina sukoba

Profesor Šerbo Rastoder smatra da je konflikt koji ovih dana potresa Islamsku zajednicu, između reisa Fejzića i muftije Zukorlića, iskonstruiran, navodi agencija Tanjug.

On je ocijenio da se ne radi o sukobu, napomenuvši da je to prejaka i nedobronamjerna riječ i izrazivši uvjerenje da ni Fejzić, ni Zukorlić, nisu nezreli da bi različita gledišta oko pojedinih pitanja generirali u sukob.

Rastoder smatra da se radi o različitim viđenjima uloge, mjesta i značaja IZ u državi i društvu, dodavši da te razlike postoje bar desetak godina unazad.

“Ne mogu se oteti utisku da su i jedan i drugi ušli u vode u kojima ne znaju plivati, pa pozivaju drugog da im baci pojas za spasavanje. Kao odgovorna duhovna lica, prije nego počnu sa optužbama trebalo bi da sjednu i razjasne neka pitanja koja nisu od juče”, rekao je Rastoder za podgoričke Dnevne novine.

Visoki funkcioner vladajuće Socijaldemokratske stranke Džavid Šabović kaže da nije siguran šta je pozadina sukoba koji je eskalirao u Islamskoj zajednici. On kaže da je intimno zagovornik koncepta da postoji jedna Islamska zajednica na Balkanu, ali i da se boji da bi to imalo loše posljedice.

IZ bi trebalo da ostane netaknuta, da se nikako ne dijeli u Crnoj Gori, rekao je Šabović.

“Ona mora ostati jedinstvena, jer ako bude podijeljena po ovom osnovu, sljedeća je podjela na Bošnjake i Albance i, onda, gdje će nas to odvesti? To je jedan od razloga koji me tjera da razmišljam da Islamska zajednica u Crnoj Gori bude jedinstvena, jer i pored toga što ja to podržavam intimno, ako se budemo vezali za Sarajevo, onda će sutra neki Džavid Albanac tražiti da se veže za Prištinu ili Tiranu… E, onda to odudara od mog koncepta jedinstvene islamske organizacije u Crnoj Gori“, kazao je Šabović, prenijeli su podgorički mediji.

Izvor: Agencije