Vučić: Imam strahove u vezi sa BiH

Vučić kao primjer dobre regionalne saradnje naveo da će se prvi put poslije 68 godina u Beogradu sresti premijeri Srbije i Albanije (Tanjug)
Vučić kao primjer dobre regionalne saradnje naveo da će se prvi put poslije 68 godina u Beogradu sresti premijeri Srbije i Albanije (Tanjug)

Srbija će uvijek uraditi sve što je u njenoj moći da očuva stabilnost u regiji, rekao je premijer ove zemlje Aleksandar Vučić drugog dana Beogradskog sigurnosnog foruma, dodavši da postoji bojazan kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

„Imam neke strahove u vezi sa Bosnom, ali Srbija će uvek uraditi sve što je u njenoj moći da očuva stabilnost u čitavom regionu. Mi podržavamo teritorijalni integritet BiH, kao što sam to već nekoliko hiljada puta rekao i nadam se da ćemo svi biti od velike pomoći kako bi se rešila ta situacija na najbolji i najpravilniji način“, rekao je Vučić, prenosi agencija Anadolija.

On je istakao da kada priča o regionalnoj stabilnosti ne misli samo na pitanje mira u regiji, nego i na ekonomsku stabilnost i stabilne političke veze te je naveo da će se prvi put poslije 68 godina u Beogradu sresti premijeri Srbije i Albanije, krajem oktobra.

„Bez te regionalne stabilnosti, bez političke stabilnosti, u Srbiji nećemo moći da gradimo drugačiju i bolju ekonomiju nego što je danas“, rekao je Vučić u izjavi novinarima nakon održane uvodne riječi.

‘Srbija neće biti siromašna’

Premijer Srbije također je rekao da će, osim regionalne stabilnosti, građanima ove zemlje bolji život omogućiti i nastavak Srbije na putu eurointegracija te unutrašnje reforme na kojima svi moraju da rade.

Kada su u pitanju evropske integracije, Vučić je istakao da Srbija nastavlja svoj evropski put i to ne zbog toga što ima neku vrstu idolatrijskog odnosa prema EU, nego zato što je to najbolje za Srbiju i za njene građane.

Navodeći da očekuje i da se nada da Srbija može da bude prva novoprimljena zemlja u članstvu EU, Vučić je rekao: „Za tako nešto moraćemo mnogo da radimo, moraćemo mnogo toga da napravimo, mnogo teških stvari da preduzmemo, ali sam uveren i to je druga stvar, da Srbija kada bude deo EU zahvaljujući našim reformama, našoj ozbiljnosti i odgovornosti neće biti ni blizu najsiromašnije zemlje.“

‘Dobri odnosi sa EU i Rusijom’

Upitan da prokomentariše jednu od tema Foruma, tj. trenutnu političku podjelu svijeta na istok-zapad, Vučić je rekao da Srbija ima svoju poziciju.

„Srbija misli da je ovo najbolja politika, mi smo na putu ka EU, želimo i imamo dobre odnose sa Ruskom Federacijom i takvu politiku ćemo da gajimo i negujemo. To je naš odnos, naš stav, Srbija od toga ima i imaće koristi u budućnosti“, kazao je Vučić i dodao da smatra da će Srbija kao predsjedavajuća OSCE-om, sljedeće godine imati konstruktivnu ulogu u rješavanju problema.

„Mislim da ćemo imati veoma ozbiljnu i odgovornu i konstruktivnu ulogu, koju će poštovati i istok i zapad, što je veoma važno. Mi smo neko u koga mogu da imaju poverenja i jedni i drugi jer ja nemam dve priče, ja pred vama što kažem za sankcije Rusiji i evrointegracije, kažem i u Moskvi i u Briselu“, zaključio je premijer Vučić.

Izvor: Agencije


Povezane

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozvala je premijere Srbije i Kosova na novi sastanak u srijedu u Briselu. U međuvremenu je evropski komesar za proširenje Štefan Fule podnio izvještaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana na putu integracija.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO