Poplavljenima u Doboju vaučeri slaba pomoć

Nakon majskih poplava, vlada bh. entiteta Republika Srpska je stradalom stanovništvu obećala podjelu bonova u vrijednosti do 2.500 eura, pa su oni, čije su štete veće od tog iznosa, dobili bonove, ali su ih morali iskoristiti na tačno određenim mjestima.

Al Jazeerina ekipa posjetila je stanovnicu Doboja, Radojku Vojvodić u čijem je stanu šteta procijenjena na više od 20.000 eura.

Ono što sada u stanu ima, dobila je od prijatelja, a od Vlade Republike Srpske vaučer u vrijednosti 2.500 eura koji je mogla iskoristiti samo u određenim trgovinama gdje je nabavila nešto građevinskog materijala.

„Niko ne daje novac, a meni je novac potreban jer moram sve platiti. Ruke su mi najbitnije. One su skuplje od materijala. Majstori su skuplji od od materijala, jer dođu poslije radnog vremena, pa malo struju ‘cvrk-cvrk’ i ode 300 maraka“, žali se Vojvodić.

Hiljade Dobojlija u sličnoj su situaciji, javlja Al Jazeerina reporterka Arduana Kurić, objašnjavajući kako su vaučeri u vrijednosti od 2.500 eura dijeljeni stanovništvu koje je pretrpjelo štete veće od tog iznosa, pa je u Doboju podijeljeno više od 2.500 takvih vaučera.

Nisu svi dobili vaučere

I Dejan Blagojević je primio vaučer koji mu je poslužio, kao i svima, samo za stambenu obnovu i nabavku novih prozora.

„Nisam mogao kompjuter sebi kupiti, nego isključivo građevinski materijal ili namještaj“, ukazuje Blagojević.

Vaučere nisu dobili svi, tvrdi Nerminka Mujanović, ukazujući na svog komšiju Mirsu Halilovića. „On nije dobio vaučer. To je ruglo i sramota za cijeli grad“, kaže Mujanović.

Domaćinstva sa štetom procijenjenom na manje od 2.500 eura još nisu dobila ništa.

Gradska uprava zaprimila je hiljade zahtjeva za pomoć i na njih će moći odgovoriti samo ukoliko Vlada RS-a odobri njihov novi zahtjev za milionsko kreditno zaduženje.

„Na drugoj sjednici uzastopno, održanoj 29. septembra, tražilo se odobrenje za kreditno zaduženje u iznosu od 10 miliona maraka kako bi pomogli ugroženom stanovništvu i privrednim subjektima“, kaže Zdravko Đuričić, portparol gradske uprave Doboja.

I dok čekaju odgovor Ministarstva finansija Republike Srpske za novi  kredit, zgradu gradske uprave, kao i ostale objekte od javnog značaja, obnavljaju sredstvima UNDP-a.

Izvor: Al Jazeera