Upravnik Dretelja optužen za ratne zločine

Ančić se tereti da je imao potpunu kontrolu nad uslovima u logoru Dretelj (Tužilaštvo BiH)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ivana Ančića, hrvatskog državljanina koji se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Ančić (52) se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH, u svojstvu upravnika logora Dretelj i istovremeno pomoćnika komandanta bataljona Vojne policije za Jug i komandanta kasarne Dretelj, od kraja juna do sredine augusta 1993. godine, u logoru kod Čapljine, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije.

Optuženi se tereti da je počinio te podstrekavao i pomagao u činjenju nečovječnog postupanja, mučenja, ubistva, namjernog nanošenja snažnog fizičkog i psihičkog bola i patnje, fizičkih povreda, izgladnjivanja, pljačkanja, prisiljavanja na prinudni rad.

Također se tereti da je kao nadređena i odgovorna osoba propustio da preduzme nužne razumne mjere u sprečavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinilaca ovih djela.

‘Umirali od posljedica prebijanja’

Između ostalog, tereti se da je imao potpunu kontrolu nad uslovima u logoru Dretelj, nad životima i tijelima 2.000 civila bošnjačke nacionalnosti, muškaraca, među kojima je bilo dječaka mlađih od 16 godina i muškaraca starijih od 60 godina.

Ovi muškarci su, prema optužnici, nezakonito lišavani slobode sa područja općina Stolac, Čapljina, Prozor, Neum, Ljubuški, Mostar, i drugih mjesta, te zatvarani u logor.

Između ostalog, optuženi se tereti i da je držao zatvorenike više dana zaključane bez hrane i vode, usljed čega je jedan zatvorenik preminuo, kao i za fizičko i psihičko zlostavljanje zatvorenika, što je za posljedicu imalo smrt najmanje sedam zatvorenika koji su umrli od posljedica prebijanja, ustrijeljenja, te zbog nepružanja adekvatne medicinske pomoći.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Izvor: Al Jazeera