Helez: Pravna država bi uhapsila Budimira

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH Živko Budimir negirao je tvrdnje da je njegova odluka o smjeni federalnog ministra finansija Ante Krajine izazvala finansijski kolaps u tom entitetu. Kao razlog za smjenu ministra finansija Krajine, Budimir je naveo ukidanje naknada boračkoj populaciji, ponajprije zapadne Hercegovine. Bez isplata su ostali jer četiri općine odbijaju poslati dokumentaciju na, za njih spornu, reviziju prava boračke populacije.

Istovremeno, federalni ministar za pitanje boraca i invalida rata Zukan Helez za Al Jazeeru je kazao kako će se revizija nastaviti, da nije riječ o novom problemu, te da ulogu smijenjenog ministra Krajine ne može preuzeti sekretar ministarstva.

Sa druge strane, Budimir je naveo da bi federalna Vlada već danas mogla riješiti problem, jer ima mogućnost da do imenovanja novog ministra, za obavljanje njegovog posla, ovlasti sekretara u Ministarstvu finansija.

Aktuelnu situaciju uporedio je sa onom iz 2006. godine kada je FBiH također funkcionirala bez ministra finansija. Iz Kabineta visokog predstavnika u BiH za Al Jazeeru navode da su i dalje u toku konsultacije sa svim stranama.

Kabinet predsjednika FBiH optužio je federalnu Vladu da, izbjegavanjem donošenja odluke, želi umanjiti ustavno pravo predsjednika.

„Upozoravamo javnost i građane da Predsjednik FBiH, kao ni donesena odluka, nije niti će dovesti do kolapsa. Eventualni kolaps može biti posljedica isključivo Vlade FBiH, na čelu sa premijerom, ukoliko ne izvrši svoje zakonske ovlasti i u skladu sa njima propusti donijeti odluke, kao što su donesene u 2006. godini“, navodi se u saopćenju kabineta.

Revizija se nastavlja

Ministar Helez je, pak, bio veoma kategoričan na pitanje o posljednjim potezima entitetskog predsjednika.

„Da ima imalo pravne države u BiH, predsjednik bi bio uhapšen. Sud je utvrdio kako je Budimir ‘uvodio’ ljude u branitelje, a koji to nisu. Ovdje on brani sebe, a ne branitelje koji su izmanipulirani. On je sudjelovao u njihovom uvođenju i zato se protivi reviziji, stavlja se iznad zakon i Ustavnog suda i samo sebe spašava“, rekao je Helez.

Dodao je kako je predsjednik FBiH napravio „potpuno sulud, kontraproduktivan potez za sve“, jer je ovlašteni potpisnik ministar finansija i njega ne može sekretar zamijeniti.

„Onda bi svi prepustili obaveze na sekretare. Ministar je jedini ovlašteni potpisnik i nultiprioritet su obaveze prema međunarodnim finansijskim institucijama. Jučer smo imali jedan problem, danas također. Mi mjesecima, zbog političkog stanje u FBiH, nećemo doći do novog ministra i to je Budimir znao“, kazao je Helez.

Ministar objašnjava kako nije riječ o novom problemu.


Zukan Helez o krizi u FBiH

„Ovaj problem se vuče godinu dana, provodi se revizija i niko ne pravi probleme, osim nekoliko općina u Zapadnohercegovačkom kantonu i jedne općine u Posavskom kantonu. Našim inspektorima nisu dozvoljavali da da uđu u prostorije i izvrše reviziju, upozoravali ih i nismo imali drugog načina od ovog“, kazao je.

Ograđivanje od političara

Istakao je kako je općina Široki Brijeg dobar primjer provođenja revizije kojim se trebaju povesti drugi načelnici.

„S pravom sumnjamo na mnoge. Na primjer, općina Olovo, koja je bila na prvoj liniji ima 190 invalida, a Grude imaju preko 1.000, što je potpuno nelogično. Još jedan primjer i općina Tomislavgrad, koja je bila na liniji i ima 380 invalida, a Ljubuški 1.500“, navodi federalni ministar.

Borci iz Zapadnohercegovačkog kantona navode kako se njihov status ponovo koristi u dnevno-političke svrhe, ali poručuju od svojih zahtjeva ne odustaju. Ukinuta primanja među boračkom populacijom zapadne Hercegovine izazvala su dodatnu nervozu.

„To je nekih 130 maraka i to je ukinuto. Ne boli me za taj novac, boli me moj ponos“, kaže Jozo Begić, 60-postotni invalid i član HVIDRA-e iz Posušja. Reviziju podržava, ali ovu odbija iz više razloga – jedan od njih je i sastav komisije za reviziju.

„Vrše je pripadnici naroda protiv kojeg smo se mi borili. Iako to trebam ostaviti na stranu i trebali bismo prijeći preko toga, ali sad je to tako. Ovo je jedna nezakonita revizija“, ističe on.

Lijepih riječi nema ni za političare u čijim se govorima često spominju.

„Mi se ograđujemo od svih političara. Hrvatske političare osuđujemo zato sto su nas prodali“, kategoričan je Begić.

No, borci podupiru općine u odluci da dokumente za sada ne šalju revizorima. U općini takav stav, također, pravdaju utvrđenim nezakonitostima.

Prvi dio revizije su, kažu, proveli u najvećem postotku u FBiH. No, u drugoj reviziji vide namjerno ukidanje prava ljudima s toga područja. Za provjeru se, ali ispravnu, kažu, i sami zalažu.

„Tu se u potpunosti slažem s federalnim ministrom – reviziju treba proći ama bas svatko“, kazao je pomoćnik načelnika općine Posušje Ljubo Gavran.

Nametnute sankcije

Novinar Al Jazeere Ivan Pavković, koji se javio iz Širokog Brijega, kaže ako se traži „provedba presuda Ustavnog suda koje se odnose na revizijske zakone, uspostava koordinacijskog tima za reviziju, te izbalansirano članstvo povjerenstava“.

„Iz braniteljskih udruga u Posušju, kao i iz ostale tri općine Zapadnohercegovačke županije, kažu kako neće odustati od svojih zahtjeva unatoč nametnutim sankcijama. U tu svrhu namjeravaju utemeljiti i stožer za zaštitu prava branitelja“, javlja Pavković.

Zahtjev za promjene odaslan je i iz Širokog Brijega. Zapadnohercegovački premijer Zdenko Ćosić oštro osuđuje čin federalnih vlasti o obustavi isplata, čak i za porodice poginulih i nestalih, koji ne spadaju pod reviziju.

„Kad vi kažnjavate jednu skupinu, cijelu jednu zajednicu, a da pri tome nitko nije odgovoran niti je ičija krivica dokazana, onda vi provodite politički teror. Mi smo ih uputili na poštivanje zakona ove zemlje. Kakvi su god treba ih poštivati“, rekao je on.

Sporno im je i to što su, odlukom federalnog ministarstva, uredi za pitanja branitelja ostali bez pečata i ovlasti.

„Ne mogu branitelji temeljna ljudska prava ostvariti, uvjerenje, potvrde za studenta,uvjerenje o provedenom vremenu u ratu, da bi ostvarili svoje pravo i ne mogu ostvariti pravo na najnoviji zakon o povoljnom umirovljenju“, navodi ministar za pitanje boraca u Vladi Zapadnohercegovačkog kantona Mladen Begić.

S jedne strane sankcije, s druge odlučnost u zahtjevima – u četiri zapadnohercegovačke općine kažu, ne žele dodatnu politizaciju, već rješenje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO