Vučić: Beograd na vodi za tri miliona dolara

Aleksandar Vučić kaže da će se Srbija izboriti s kriminalom i korupcijom (Nenad Miloševi? / Tanjug)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je biznismen svjetskog glasa Al Abbar spreman uložiti 3,1 milijardu dolara u projekat “Beograd na vodi”.

On je u intervjuu Novom magazinu, koji će prikazati i TV Nova, rekao da bi taj biznismen trebao 12. januara posjetiti Beograd i tada će razgovarati o ulaganju u projekat “Beograd na vodi”.

“Njegov idejni plan je da počistimo sve odatle, da to bude jedini zadatak Srbije. On obezbeđuje tri milijarde i 100 miliona dolara za izgradnju svega. Onda treba da vidimo kako ćemo i mi i onda da se naplatimo prodajom toga kad se završi. To sve posle menja”, kazao je Vučić.

‘Promijeniti svijest’

Vicepremijer Srbije je izjavio da će se Srbija uspjeti izboriti s kriminalom i korupcijom, napominjući da najveći problem leži u tome kako promijeniti svijest Srba.

“Najveći problem nije hoćemo li imati para ili ne, hoćemo li moći da se izborimo sa korupcijom i kriminalom, ma koliko to bilo teško – hoćemo. Naš najveći problem je kako Srbe da promenimo, kako da menjamo sopstvenu svest, kako da imamo drugačiji pristup životnim problemima”, rekao je Vučić.

On je dodao da bi bilo dobro da Srbi, ma gdje da žive, razumiju da samo snažna srpska država može štititi i zastupati njihove interese.

“A, da li je to uvek bilo u prošlosti? Mogao bih sa Vama da se složim da nije, a nadam se da u budućnosti hoće”, kaže Vučić, odgovarajući na opasku novinara da “legitimni interesi srpskog naroda nisu uvek interesi srpske države”.

Prema Vučićevim riječima, greška je što Srbi nisu razumjeli šta se dogodilo padom Berlinskog zida, završetkom Hladnog rata.

U EU bez gubitka identiteta

“Mi Srbi smo po tome specifični. I danas smo jedini narod koji slavi isključivo svoje poraze; mi naše pobede ne slavimo, mi više nemamo Kolubarsku bitku ni u pozorištima. Pitajte ljude na ulici, ne znaju ni koje se godine odigrala; mi ne slavimo ni Drugi svetski rat kao našu pobedu. Mi slavimo naše poraze, stvarne i izmišljene”, smatra Vučić i objašnjava da će upravo promjena svijesti Srba biti najveći problem na putu napretka Srbije.

Vučić je uvjeren da pristupanje Srbije Evropskoj uniji ne znači gubitak identiteta.

On objašnjava koji su to “orkani zdesna i sleva” koji duvaju protiv njega i dodaje da, osim njih, i u njegovom okruženju “postoje ljudi koji se tobože slažu sa mnom i koji danas govore da su veliki prijatelji, ustvari bi, takođe, želeli da sve bude drugačije ili da se sve vrati u stare okvire”.

Izvor: Agencije