Spor Beograda i Prištine zbog rudnika Trepča

Iz Vlade Srbije najavljeno je da će do sredine mjeseca potpisati ugovor s jednom američkom tvrtkom o prodaji udjela u rudnicima Trepča na sjeveru Kosova.

To je za Al Jazeeru izjavio ministar rudarstva Milan Bačević. No, s tim se ne slaže Priština, gdje kažu da o sudbini Trepče odlučuju institucije Kosova.

Silazak duboko ispod površine zemlje, u tunele ispod brda kod kosovskog sela Stari trg. 

Novi tuneli se i dalje kopaju. Istref radi na tom poslu. Već 34 godine je zaposlen u rudniku Trepča. 

“Pre je bilo drugačije. Bilo više radnika. bilo više investicije, bilo više i para i svega, a sad malo manje radnika”, kaže Istref. 

Vrijednost nalazišta 1.000 milijardi dolara

U Trepči je nekada bilo zaposleno 20.000 ljudi, sada tek 3.000, dok se procjenjuje da je vrijednost nalazišta ruda na Kosovu i do 1.000 milijardi dolara. 

“U kakvom stanju se nalaze rudnici Trepča pokazuje podatak da i pored mehanizacije koju imaju količina rude koju vade nije mnogo veća od one koju su Britanci vadili 1930. kada su otvorili ovaj rudnik”, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić. 

Nekad jedan rudarski kombinat, danas je, baš kao i grad u kojem se nalazi, podijeljen na sjeverni srpski i južni albanski dio. 

“Mi smo bili poznati kao jedan od najboljih industrijskih gradova bivše Jugoslavije i sad možda živimo najgore na celom Kosovu”, kaže Halil Qela, direktor Trepče u južnoj Mitrovici.

U uredu direktora Trepče u južnoj Mitrovici, pored kosovske je i američka zastava. U tu zemlju sada naročito gleda Beograd.

Sredinom siječnja, vlada Srbije bi s kompanijom NGP iz Illinoisa trebala potpisati ugovor o strateškom partnerstvu, prema kojem bi Amerikanci postali vlasnici 49 posto kapitala Trepče na sjeveru Kosova i uložiti, prema očekivanjima službenog Beograda, milijune eura.

“Mi želimo da ovim modelom stvorimo takve uslove da po istom principu možemo da dođemo i na druge teritorije koje su za nas interesantne gde želimo da otvorimo nove rudnike, da zaposlimo sve građane ne samo Srbe. Nama je za tako nešto najveći garant kompanija iz SAD-a jer teško je poverovati da bi netko sa te albanske strane mogao njima da kaže ‘e vi to ne možete'”, kaže ministar Bačević.

Priština ne prihvaća planove Beograda

Planove Beograda ne prihvaćaju u Prištini. Za njih je Trepča kosovska i nije djeljiva.

“Jedna ozbiljna američka kompanija prvo bi prikupila sve relevantne informacije  i zaključila da se Trepča nalazi unutar granica jedne države koja se zove Republika Kosovo, a koju je među prvima priznala Amerika. Tko god kaže da o Trepči odlučuje neko drugi, vara se jer o sudbini Trepče odlučuju nadležne institucije Republike Kosova”, poručuje Fadil Ismajli, ministar ekonomskog razvoja Kosova.

Dok se ministri ne mogu složiti oko nadležnosti, na terenu je drugačija situacija.

“Malo smo radili, malo smo povećali proizvodnju. Ja ovde imam listić od 51 Srbina koji žive u Novom Brdu, koji hoće da rade sa Albancima u rudniku. To su kvalifikovani rudari mehaničari. Veoma dobri ljudi i sad zamislite, kad se malo ovako povećala plata, ko gleda ko je šta je”, kaže Qela.

O statusu Trepče moglo bi se odlučiti i u Bruxellesu jer bi dva premijera ove godine trebala razgovarati i o imovini na Kosovu.

Izvor: Al Jazeera