Nova otkrića o pogibiji Borisa Trajkovskog

Istraga avionske nesreće u kojoj je stradao Trajkovski je otvorena na zahtjev Makedonije (EPA)

Komisija zadužena za obnovljenu istragu avionske nesreće u kojoj je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski završila je rad, a nalazi će biti predstavljeni u Skoplju na 10. godišnjicu te nesreće, javila je agencija MIA.

Istraga se, kako se navodi, u velikoj mjeri razlikuje od prvobitne, kada je odgovornost za nesreću pripisana pilotima, prenose makedonski mediji.

“Istraga je završena. U toku je utvrđivanje nekih tehničkih pitanja. Tim istražitelja će činjenice predstaviti u Skoplju najkasnije za mesec dana”, rekao je predsjednik istražne komisije Omer Kulić za skopsku TV.

Kulić je savjetnik ministra saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine.

Problemi s instrumentima

Kroz simulaciju leta, istražitelji su pronašli da je bilo odstupanja od procedure leta, ali i problema s navigacionim instrumentima.

Istraga avionske nesreće u kojoj je stradao Trajkovski je otvorena na zahtjev Makedonije, a na osnovu dodatnog dokaznog materijala.

Nesreća u kojoj su stradali i pratioci tadašnjeg predsjednika i članovi posade dogodila se 26. februara 2004. godine u ataru sela Rotimlje kod Mostara.

Prema prethodnim nalazima, kao uzroci nesreće navedene su “proceduralne greške pilota u fazi slijetanja na mostarski aerodrom”.

Istražna komisija koja je radila na ovom slučaju sastavljena je od predstavnika svih država nekadašnje SFRJ.

Izvor: Agencije