Kriza u Vladi FBiH, Škaljićeva ostavka prihvaćena

U Sarajevu su održana dva sastanka u vezi s krizom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na sjednici Vlade Federacije, nije bilo  konkretnih zaključaka i rješenja nakon smjene ministra finansija Ante Krajine.

Sve su oči uprte u Ured visokog predstavnika, koji je pozvao predsjednika Federacije Živka Budimira da poništi svoju odluku o smjeni, ili da je izmijeni tako da ministar finansija može nastaviti da obavlja svoje dužnosti do izbora novog.

Nova sjednica Vlade najavljena je za četvrtak.

Sastao se i kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, gdje je jednoglasno prihvaćena ostavka predsjedavajućeg Fehima Škaljića (Savez za bolju budućnost BiH).

Sjedinca Predstavničkog doma, na kojoj će biti izabran novi predsjedavajući, zakazana je za 21.januar.

Repoterka Al Jazeere Nataša Krstin javlja kako SBB BiH izlazi iz vladajuće većine u FBiH, a pošto je tokom glasanja novom predsjedavajućem potrebno 50 glasova podrške, od njihovih glasova zavisiće nova vladajuća većina u Federaciji.

Nijedna stranka nije bila spremna da imenuje svog kandidata.

Krajina: Što brže naći rješenje

Smijenjeni ministar finansija FBiH Ante Krajina izjavio je nakon današnje vanredne sjednice Vlade FBiH da je odlučeno da se sačeka nekoliko dana, u nadi da će se pronaći rješenje vezano za njegovu smjenu.

Krajina je istakao da se nada da će se u tom periodu pronaći rješenje, ne zbog njega lično, nego zbog stanja i života u Federaciji BiH.

Po njegovim riječima, to rješenje može, a i ne mora uključivati njega, već samo funkcionisanje federalnih institucija.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da je i Ured Visokog predstavnika poduzeo aktivnosti za rješavanje ovog slučaja, a  koje bi trebale ubrzati čitav proces.

On se nada da se ovaj slučaj neće negativno odraziti na rejting Federacije BiH kod međunarodnih finansijskih institucija.

Krstin javila je kako je, nakon smjene ministra, na čekanju  isplata naknada, poput plata, socijalnih davanja i invalidnina, a kasni i isplata OPEC-u, što bi moglo dovesti u pitanje kreditni rejting.

Nikšić je podnio zahtjev Ustavnom sudu BiH za uvođenjem privremenih mjera da Vlada ne bi bila blokirana, te kako bi sama mogla donositi uredbe.

Škaljićeva ostavka jednoglasno prihvaćena

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine jednoglasno je u srijedu prihvatio odluku o ostavci predsjedavajućeg ovog doma Fehima Škaljića.

Kako je novinarima kazao Škaljić, on je na današnjoj sjednici obrazložio svoju odluku o ostavci, a Kolegij je prihvatio da je ta ostavka po karakteru neopoziva.

No, kako ističe, Parlament treba i dalje raditi u punom kapacitetu dok se ova situacija ne riješi.

Poslanički klubovi donijeli su odluku i da se ubrza proces međustranačkih konsultacija u iznalaženju kandidata za novog predsjedavajućeg  Predstavničkog doma, ali nije bilo govora o imenima kandidata.

Škaljić smatra da bi dužnost predsjedavajućeg trebao obavljati neko iz reda bošnjačkog naroda, s njim se slaže i predsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije Ismet Osmanović, ali tvrdi da Klub poslanika SDA nije zainteresovan za tu poziciju.

“SDA je opredijeljena da očuva stabilnost i kontinuitet rada Predstavničkog doma i podržat ćemo svakog kandidata za kojeg budemo smatrali da ima kvalitet da predsjedava i vodi Predstavnički dom”, rekao je Osmanović i dodao da SDA neće bježati od predlaganja svog kandidata da bi se očuvao kontinuitet rada Doma.

Kazao je da ne postoji nova parlamentarna većina, no smatra da je sasvim moguće da se tokom međustranačkih pregovora o kandidatu za funkciju predsjedavajućeg formira nova parlamentarna većina.

Predsjednik Kluba poslanika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Marinko Čavara istakao je da, prema Ustavu Federacije, Bošnjaci ne bi trebali predlagati predsjedavajućeg, jer dvije funkcije mogu pripadati Bošnjacima.

‘Problemi u komunikaciji’

“Poznato je da je predsjednik Vlade iz reda bošnjačkog naroda i predsjednik Vrhovnog suda, te sukladno tome kandidat iz bošnjačkog naroda bio bi suprotan Ustavu Federacije, a Poslovnik Doma je niži akt od Ustava”, rekao je Čavara, dodajući da sada ne može govoriti da li će HDZ BiH imati svog kandidata.

Predsjednik Kluba poslanika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Jasenko Selimović napominje da će stranački organi zauzeti stav o pitanju novog predsjedavajućeg Doma, a svaka politička partija ima mogućnost predložiti svog kandidata, ali SDP BiH tu odluku još nije donijela.

Novinarima se obratila i predsjednica Kluba poslanika HDZ-a 1990 Slavica Josipović, naglasivši da je cijela situacija u Parlamentu Federacije rezultat “neustavne, nelegalne, nezakonite Vlade Federacije, koja nije imala svoj program, viziju ili rješenje za izlazak iz ove krize”, a kako kaže, postojali su i problemi u komunikaciji između izvršne i zakonodavne vlasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije