Korisnici proračuna trpe zbog lokalne vlasti

Dok su u Mostaru u tijeku sastanci zamjenika visokog predsjednika u BiH s predstavnicima stranaka, u tom gradu već drugu godinu nema lokalne vlasti i to posebice brine proračunske korisnike.

Ulaganja i razvoj su na čekanju, a sad bi moglo stati sve.

Iako je Zračna luka Mostar jedna od pozitivnijih priča, jer se sama financira zbog povećanog broja charter letova i nakon zimske stanke postojala je nada u uvođenje i redovitih linija, grad je većinski vlasnik, a bez njega, jamstava i ulaganja, nema ni napretka.

„Znamo da je teška situacija i u gradu, i državi, tako da mi teško možemo očekivati neku pomoć na globalnom nivou dok se ta situacija ne riješi“, kaže kontrolor letenja Marko Đuzel.

Prosvjed radnika

Mostar propušta velike prilike zračnog povezivanja, no ljude su pred gradsku upravu izvele drugačije brige.

Radnici Komosa, izmoreni su višegodišnjim političko-interesnim prepucavanjima preko gradskih komunalaca, jer zbog neuređene komunalne politike, trpe i financije. Cijene usluga posljednji put su povećane prije osam godina.

„Sve te cijene ostale su na snazi do dana današnjeg upravo iz razloga što nema gradskog vijeća“, kaže Emir Džubur, predsjednik sindikata Komosa.                                                                             

Al Jazeerin reporter Ivan Pavković javlja kako prvi prosvjedi ove godine u Mostaru znače i vjerojatnost da će ih biti i više s obzirom na to da su svi korisnici gradskoga proračuna zabrinuti za svoja primanja i egzistenciju.

Zabrinutost i u vrtićima

U vrtićima je veselo, no u razgovorima djelatnika postoji zabrinutost.

Prošle godine proračun je nametnuo gradonačelnik, a sad su u proceduri nova zakonska rješenja u BiH koja u Mostaru unose dodatnu nervozu.

„Ranije smo imali nadu – nema gradskog vijeća, pa je gradonačelnik nametnuo proračun. Novim zakonom sad ni to nije moguće. Ljudi su zabrinuti. U ovom poslu kad si zabrinut baš ne možeš dobro raditi. Radimo s djecom, najmlađima, i treba biti izdignut iznad svega toga. S druge strane, život ide svojim tijekom“, priča Danijela Kegelj iz Dječjih vrtića Mostar.

Ako uistinu zaprijeti kolaps, rješenje može nametnuti Ured visokog predstavnika u BiH i spašavati situaciju, umjesto obnove, izgradnje, ulaganja.

Zbog dugogodišnjih političkih sporenja o regulacijskim planovima, a onda i financijama, kasni se i s dovršetkom novog gradskog mosta koji već godinu i pol spaja obale, no s pristupnom cestom s jedne strane i livadom s druge.

„Most ne vodi nikamo i to je ilustracija za trenutačno stanje najvećeg grada na Neretvi“, zaključuje priču iz Mostara Al Jazeerin Ivan Pavković.

Izvor: Al Jazeera