Ante Gotovina tužio SAD

Gotovini je suđeno u Haagu za ratne zločine nad srpskim civilima u Hrvatskoj 1995. godine, ali je oslobođen (Pixsell)

Hrvatski general Ante Gotovina je sudskim putem tražio da Sjedinjene Američke Države skinu njegovo ime sa liste “posebno označenih osoba”.

Gotovina je pred američkim Federalnim sudom podnio tužbu protiv Ministarstva finansija, Ureda za kontrolu strane imovine i dva visoka zvaničnika Ministarstva finansija, prenosi Srna.

On tvrdi da je njegov status “posebno označene osobe” nezakonit i da mu nanosi štetu, poput ekonomskih sankcija, prenio je informativni servis Courthouse News Service.

Gotovina tvrdi da američki Ured za kontrolu strane imovine nije odgovorio na zahtjeve da njegovo ime bude skinuto sa liste “specijalno označenih osoba”.

Ovaj ured zadužen je za provođenje američkih ekonomskih i trgovinskih sankcija protiv stranih država i pojedinaca.

Gotovina (58) je 2001. godine optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene nad srpskim civilima u Hrvatskoj 1995. godine.

Normalna procedura

On je uhapšen na Kanarskim otocima 2005. godine.

Kasnije je prvostepenom presudom osuđen na 24 godine zatvora, ali mu je Apelaciono vijeće Haškog tribunala u novembru 2012. godine ukinulo kaznu i oslobodilo ga.

“Jednostavno: pokrenuta je normalna procedura u SAD-u za skidanje s liste, zato što više ne postoji pravni temelj da general Gotovina bude na toj listi. Naime, general Gotovina stavljen je na tu listu zato što je [tadašnji] predsjednik [SAD-a George W. Bush] naredio da sve osobe koje se nalaze “pod optužnicom Haškog suda budu pod sankcijama. Budući da general Gotovina više nije ‘pod optužnicom’, nema pravnog temelja da i dalje bude na listi”, komentirao je odvjetnik Luka Mišetić, haški branitelj generala Ante Gotovine, za zagrebački Večernji list.

Označenim osobama u SAD-u je zamrznuta imovina, a američki državljani ne smiju s njima trgovati.

Gotovinu pred američkim sudom zastupaju advokati iz kuće “Patton Boggs”, a ovaj slučaj vodi Stephen Diaz Gavin, koji je generala zastupao i u Hagu.

Na toj se listi nalaze još Ljubo Ćesić Rojs i Tihomir Blaškić.

Izvor: Agencije