Pravoslavni Božić obilježen širom regije

Pravoslavna crkva i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar obilježili su širom regije u utorak veliki praznik Božić, rođenje Isusa Hrista.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Liturgiji su prisustvovali premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, vjernici, nadbiskup Stanislav Hočevar, visoki predstavnici Islamske zajednice, kao i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

Ponoćnu božićnu liturgiju u hramu Svetog Save u Beogradu služio je episkop remezijanski Andrej, vikar patrijarhov, uz sasluženje sveštenstva beogradskih crkava, a liturgiji je prisustvovao veliki broj vjernika, prenosi Tanjug.

Patrijarh Irinej je u božićnoj poslanici podsjetio na značaj tog praznika.

“Danas, kada slavimo rođenje Bogočoveka, Gospoda Isusa Hrista, pre svega oprostimo jedni drugima i kažimo brat bratu: ‘Mir Božji, Hristos se rodi.’ Pokažimo da možemo biti i da jesmo narod ljubavi Božije, narod koji u svim iskušenjima ovog veka može biti veran i častan”, poručio je Irinej.

Podjele u Crnoj Gori

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori Božić proslavljaju svečano, poštujući tradicionalne običaje, ali, kao i nekoliko prethodnih godina, podijeljeni na one koji podržavaju Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC-a i kanonski nepriznatu Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Božićne liturgije služene su širom Crne Gore, a centralnu svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici, najvećem pravoslavnom hramu u Crnoj Gori, služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Odvojene božićne proslave u Crnoj Gori traju od 1994. godine.

Poglavar CPC-a Mihailo je na Badnju večer rekao da bez opstanka te crkve nema ni opstanka Crne Gore.

On je pozvao nadležne da riješe pitanje statusa CPC-a.

Božić se u Crnoj Gori slavi tri dana, a sveštenstvu i vjernicima praznik su čestitali predsjednici države, Skupštine i Vlade – Filip Vujanović, Ranko Krivokapić i Milo Ðukanović, pozivajući ljude na mir i međusobno poštovanje.

Liturgija u Zagrebu

Božićnu liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjeg predvodio je pred malobrojnim pravoslavnim vjernicima mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović, javlja agencija Anadolija.

Vjernici Srpske pravoslavne Crkve okupili su se u središnjem zagrebačkom pravoslavnom hramu na Cvjetnom trgu proslaviti Božić prema julijanskom kalendaru.

Bogosluženje je predvodio mitropolit Jovan Pavlović, a broj okupljenih vjernika bio je znatno manji nego sinoć na proslavi Badnjaka u ovom hramu.

Čestitke mitropolita Nikolaja

Centralna liturgija služena je u Sabornoj crkvi u Sarajevu, a služio ju je starješina Saborne crkve u Sarajevu jerej Borislav Livopoljac.

U obraćanju prisutnim vjernicima nakon službe, jerej Livopoljac prenio je božićne čestitke mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, koji iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati današnjoj službi. On je pozdravio i kardinala vrhbosanske nadbiskupije Vinka Puljića, koji je bio na današnjoj liturgiji.

“Božić je praznik vječne i nadvremenske radosti. Danas kada slavimo rođenje Isusa Hrista, prije svega oprostimo jedni drugima, kažimo brat bratu Mir Božiji, Hristos se rodi. Pokažimo da možemo biti i da jesmo narod ljubavi Božije, narod koji svim iskušenjima ovog vijeka može biti vjeran i častan. U ove radosne dane praznika obratimo posebnu pažnju na zapovijest koju je Bog dao u raju prvom čovjeku i prvoj ženi rekavši im ‘rađajte se i množite se'”, rekao je jerej Livopoljac.

U Novom Sadu Božićnu liturgiju služili su episkop bački Irinej i vikarni episkop jegarski Porfirije, uz učešće novosadskog sveštenstva i pojanje Hora Saborne crkve Sveti Georgije.

Pred mnogobrojnim vjernicima u Sabornom hramu je pročitana božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja i arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Na kraju božićnog bogosluženja obavljeno je pričešće vjernika.

Skoplje i Gračanica

Makedonski pravoslavci također su obilježili Božić, a centralna božićna liturgija služena je u skopskoj crkvi Sveti Kliment Ohridski.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsjednik skupštine Trajko Veljanovski i premijer Nikola Gruevski sa suprugama prisustvovali su liturgiji koju je predvodio arhiepiskop Makedonske pravoslavne crkve Stefan.

“Boga ne možete otjerati iz čovjekove duše”, navodi se u poruci arhiepiskopa Stefana, koju je on poslao povodom Božića, a i danas pročitao. On je podsjetio da su mnogi režimi pokušali da zabrane proslavu vjerskih praznika, ali u tome nisu uspjeli.

Centralna proslava Božića na Kosovu održana je u manastiru Gračanica, a svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop Teodosije.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić stigao je u devet sati u Gračanicu, gdje će provesti Božić.

Duž puta od prelaza Merdare do Gračanice bilo je vidljivo veliko prisustvo policije, koja je osiguravala rutu kojom je prolazila kolona s potpredsjednikom Vlade Srbije.

Centralnoj proslavi Božića u Gračanici, pored Vučića, prisustvuju ministar odbrane Nebojša Rodić i ministar bez portfelja Aleksandar Vulin, a domaćini su im gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović i predsjednik građanske liste “Srpska” Vladeta Kostić.

Praznovanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči ovog praznika patrijarh Irinej je u noći sa ponedjeljka na utorak služio bdijenje u Hramu Svetog Save u Beogradu, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama.

Običaji

Božić je, zajedno sa Uskrsom, jedan od najvećih kršćanskih praznika, podsjeća agencija Tanjug.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana ranije božićnim postom, koji predstavlja pročišćenje duha i tijela.

Prema običajima, na Božić se rano ustaje, prije izlaska sunca, a važna ličnost u proslavi je položajnik, od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje.

Vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božji. Hristos se rodi” i otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”. Poslije 40 posnih dana ovo je prvi “mrsni” dan.

Božić okuplja cijelu porodicu, a mijesi se česnica, u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki od simbola vjeruje se da će na tom polju biti najuspješniji.

Pored SPC-a, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Izvor: Agencije