OHR: Nezamjenjiva uloga ministra finansija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH Živko Budimir sastali su se u utorak u Sarajevu, nakon čega nisu željeli dati izjave za medije, no potom je stiglo priopćenje iz OHR-a.

Na današnjem sastanku u Sarajevu, visoki predstavnik Valentin Inzko pozvao je predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da poništi svoju odluku od 03. januara 2014. godine ili da odluku izmijeni tako da osigura da ministar finansija može i dalje obavljati svoje funkcije do imenovanja nasljednika ili dok sud ne odluči drugačije, stoji u priopćenju.

Tokom sastanka, visoki predstavnik je ponovno istaknuo potrebu za funkcionalnim institucijama. “U interesu je građana Federacije BiH i Bosne i Hercegovine u cjelini da je mjesto ministra finansija FBiH popunjeno i da ministar vrši svoje dužnosti”, rekao je Inzko.

Inzko: Povuči odluku

Ministar finansija ima nezamjenjivu ulogu u realizaciji budžetskih transakcija u Federaciji BiH i bez njegovog potpisa ne mogu se isplatiti plaće, boračka i socijalna davanja te servisirati unutrašnji i vanjski dug. Ove isplate prispijevaju veoma brzo.

Pored toga, ministar finansija FBiH ima značajnu ulogu kao član Fiskalnog vijeća BiH. Bez njegovog potpisa, BiH neće moći dobiti dodatna sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda, naglašeno je u priopćenju.

Visoki predstavnik očekuje od predsjednika Budimira da riješi problem koji je nastao kao posljedica njegove odluke na način da osigura kontinuiranu fiskalnu stabilnost, neometano obnašanje vlasti i funkcioniranje FBiH i BiH u cjelini.

Visoki predstavnik je izrazio podršku održavanju sastanka između premijera i predsjednika Federacije BiH u cilju dogovaranja daljih koraka.

Ured visokog predstavnika u ponedjeljak je pozvao predsjednika FBiH da povuče odluku o razrješenju entitetskog ministra finansija Ante Krajine ili da je izmijeni tako da osigura da Krajina može i dalje obavljati svoje funkcije dok ne bude imenovan njegov nasljednik ili dok sud ne odluči drugačije.

Hitna sjednica Vlade

U saopćenju OHR-a se navodi da Budimirova odluka od 3. januara, kojom razrješava dužnosti Krajinu, izgleda „pravno upitna“.

Budimir je ranije objasnio da je OHR donio zaključak na osnovu pogrešnih informacija iz tabora premijera FBiH Nermina Nikšića, a sam šef entitetske Vlade najavio je da će pred Ustavnim sudom pokrenuti spor protiv predsjednika jer je odluku o smjeni ministra donio na osnovu nepostojećeg zahtjeva.

Iz ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću u utorak je saopćeno kako će hitna sjednica Vlade biti održana u srijedu u Sarajevu, prenosi agencija Fena.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Federalni premijer će Vladi predložiti načine za prevazilaženje problema nastalih nakon što je predsjednik Federacije razriješio dužnosti ministra finansija.

Published On 06 Jan 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO