Novi način naplate poreza u Srbiji

U Srbiji je s Novom godinom počeo i novi način naplate poreza. Sve će se raditi elektronski, a tzv. objedinjena naplata podrazumijeva uplate na jedan račun. Razdoblje uhodavanja trajat će do 1. marta, kada počinje puna primjena novog sistema.

Postpraznična atmosfera u knjigovodstvu, sređuju se papiri koji su neobrađeni zbog neradnih dana. Ali, ovakvom načinu obrade podataka uskoro će kraj jer Poreska uprava Srbije prelazi na elektronski sistem poslovanja.

Arif Ičanović, koji u kompaniji Mauricijus zapošljava 58 ljudi, takav sistem iščekuje već duže vrijeme, jer se želi što prije osloboditi viška papira.

„Za moju firmu, za plate, moj knjigovođa je morao 11 različitih obrazaca da odradi i popuni. I 127 uplatnica smo morali da popunimo i da platimo po osnovama doprinosa. Sad po novom, od 11 obrazaca dolazimo na dva, a od 127 uplatnica dolazimo na dve“, kaže direktor Mauricijusa.

Strogo čuvana tajna

Od Nove godine u Srbiji je uvedena objedinjena naplata poreza i doprinosa, što u Poreskoj upravi opisuju kao najveću antibirokratsku promjenu u državi. Umjesto na papirima, poreske prijave podnosit će se elektronski, a novac uplaćivati na jedan račun, umjesto na račune svih općina u kojima žive zaposleni.

„Recimo, pošta ima poštara u svakoj opštini u Srbiji. Ona je morala svakoj opštini na njen račun da isplati porez na zarade. Umesto 200 i nešto računa, poreski obveznici će trenutno u novom sistemu isplaćivati poreze i doprinose isključivo na jedan, opštepoznati račun“, ističe pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije Saša Dulić.

Novinar Al Jazeere Marko Subotić, koji se javio iz Beograda, navodi kako će, umjesto obveznika, Poreska uprava sredstva usmjeravati krajnjim korisnicima, a svi podaci kontrolirati će se elektronskim putem.

„Ovo je računarski centar Poreske uprave Srbije. Već za 15 dana na ove servere počeće da pristižu prve informacije o visinama zarada zaposlenih u Srbiji, ali i plaćenim doprinosima za zdravstveno i socijalno osiguranje“, kazao je Subotić.

„Podaci koji se nalaze  u ovom centru strogo su čuvana tajna, kažu u Poreskoj upravi. Postoji nekoliko nivoa zaštite i u sistem je praktično nemoguće ući ukoliko nemate ovlasćenje.“

Bez kalkuliranja

Poreznici će lakše moći provjeriti i da li se izbjegava plaćanje obaveza. Do sada su, kažu u Upravi, obveznici mogli kalkulirati koji doprinos hoće, a koji neće uplatiti.

„Kada se radi o objedinjenoj naplati, toga neće moći da bude, jer obveznik uplaćuje na jedan račun, a Poreska uprava to raspoređuje. Ukoliko on uplati manje nego što je trebalo, svi krajnji korisnici ce dobiti procentualno manje“, objašnjava Dulić.

Milica Bisić radila je u ministarstvu finansija kada je počeo da se formira sistem objedinjene naplate poreza. Sada, kao nezavisni poreski stručnjak, kaže da je riječ o ogromnoj administrativnoj promjeni u Poreskoj upravi.

„Preko pet miliona prijava se dostavljaju Poreskoj upravi godišnje. Tih pet miliona prijava ukucava nekoliko hiljada zaposlenih u Poreskoj upravi koji nemaju nikakvu mogućnost da rade nešto drugo“, kaže Bisić.

Iz predostrožnosti, puna primjena objedinjene naplate poreza počinje tek 1. marta. Do tada će poreski obveznici morati prijavljivati svoje obaveze i elektronski, ali i na dosadašnji način, kako bi se izbjegli bilo kakvi problemi.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO