Pravoslavci obilježavaju Badnji dan

Pravoslavni vjernici, koji Božić slave prema Julijanskom kalendaru, obilježavaju u ponedjeljak Badnji dan.

Vjernici Božić dočekuju uz badnjak i tradicionalnu trpezu kojom se završava 40-dnevni post. Širom balkanske regije u pravoslavnim hramovima bit će služene liturgije i obavljani obredi koji imaju smisao hrišćanskog zajedništva.

Božić po Julijanskom kalendaru slave srpska, makedonska, ruska, gruzijska i grčka pravoslavna crkva, kao i Jerusalimska patrijaršija.

„Danas, kada slavimo rođenje Bogočoveka, Gospoda Isusa Hrista, pre svega oprostimo jedni drugima i kažimo brat bratu: Mir Božji, Hristos se rodi. Pokažimo da možemo biti i da jesmo narod ljubavi Božje, narod koji u svim iskušenjima ovog veka može biti veran i častan“, poručio je srpski patrijarh Irinej.

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana prije 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tijela.

Praznik cijele porodice

Vjernici se pozdravljaju riječima „Mir Božji, Hristos se rodi“ i otpozdravljaju: „Vaistinu se rodi!“.

Božić je praznik cijele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a prati ga veliki spisak običaja, poput lomljenja pogače.

Na Badnju večer, koja spaja Badnji dan i Božić (7. januar), vjernici će se okupiti u crkvama na bogoslužjima na kojem će biti posvećeni badnjaci.

To je jedan od brojnih božićnih običaja.

Na Božić ujutro, prije svitanja, zazvonit će sva zvona na pravoslavnim hramovima objavljujući rođenje Sina Božjeg.

Izvor: Al Jazeera i agencije