Ponovno na meti dvojezične ploče u Vukovaru

U dosadašnjim su napadima razbijene ploče ubrzo zamijenjene novima (Goran Ferbezar / Pixsell)
U dosadašnjim su napadima razbijene ploče ubrzo zamijenjene novima (Goran Ferbezar / Pixsell)

Sa zgrada državnih ustanova koje se nalaze u Županijskoj ulici u Vukovaru u noći s nedjelje na ponedjeljak su otuđene dvije, a oštećene četiri ploče s dvojezičnim natpisima ustanova, izvijestila je vukovarsko-srijemska policija.

Dvojezične ploče su otuđene sa zgrada Prekršajnog i Općinskog suda, a oštećene na zgradama Županijskog suda, Županijskog državnog odvjetništva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru.

Poslije ove akcije dvojezične ploče su ostale još na zgradi PP Vukovar, Ureda državne uprave, kao i Ureda za obranu, navode hrvatski mediji.

Prvi incident od septembra

Policija traga za počiniteljima, prenosi agencija Hina.

To je prvi put da je od septembra, kada je u Vukovaru počelo postavljanje dvojezičnih ploča, tako velik broj ploča bio cilj istovremenog napada.

U više od deset dosadašnjih slučajeva napada na ploče postavljene na državne ustanove u tome gradu mnoge su bile otuđene ili razbijene, ali ubrzo i zamijenjene novima.

Izvor: Agencije


Povezane

U Zagrebu tradicionalni domjenak Srpskog narodnog vijeća povodom Božića po julijanskom kalendaru. Ove godine, za razliku od prijašnjih, bez prisustva premijera koji je uputio pisanu čestitku i predsjednika države. Glavne teme – položaj Srba u hrvatskom društvu i uvođenje ćirilice. Upućeni su poruke tolerancija od strane predstavnika vlade i srpske manjine ali i upozorenja zbog […]

Dok se u Vukovaru nasilno skidaju dvojezične ploče i pokreće referendum za smanjivanje prava nacionalnih manjina, jedna druga hrvatska regija već decenijama živi dvojezično. Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina propisuje da one u Hrvatskoj imaju pravo na dvojezičnost ako su u nekom području zastupljene iznad 33 posto. No, u Istri – italijanska nacionalna manjina […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO