Nikšić najavio mjere za prevazilaženje krize

Premijer bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je da će u srijedu biti održana hitna vanredna sjednica federalne Vlade, na kojoj će predložiti načine za prevazilaženje problema nastalih nakon što je predsjednik Federacije Živko Budimir prošlog petka razriješio dužnosti federalnog ministra finansija Antu Krajinu.

Na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak u Sarajevu premijer nije želio reći novinarima koje će prijedloge iznijeti za prevazilaženje problema, prije nego što ih saopći članovima Vlade, javlja Fena.

Ukoliko se ne poduzmu odgovarajuće mjere, bez potpisa ministra finansija došla bi u pitanje isplata invalidnina, poticaja, plata budžetskim korisnicima i drugih budžetskih davanja.

Premijer Nikšić je napomenuo da isplata decembarskih penzija nije upitna, jer je federalnom Fondu Penzijskog/ Mirovinskog invalidskog osiguranja proslijeđena određena novčana tranša prije Nove godine.

Neizvjesno funkcioniranje Federacije

Premijer je, također, najavio da odluku o smjeni ministra Krajine, koju je donio predsjednik Budimir, smatra nezakonitom i neustavnom i da će kod Ustavnog suda Federacije pokrenuti postupak za ocjenu ustavnosti te odluke.

I potpredsjednik Federacije Svetozar Pudarić uputio je saopćenje povodom novonastale situacije.

On je federalnog premijera pozvao da svim pravno raspoloživim sredstvima, koristeći ustavne i zakonske mehanizme, pokrene rješavanje spora s predsjednikom Federacije, a povodom odluke o razrješenju federalnog ministra finansija.

Pudarić poziva predsjednika Budimira da doprinese razrješenju nastalog spora, a Ustavni sud Federacije da eventualni zahtjev za rješavanje spora o pravima i dužnostima između institucija federalne vlasti riješi prioritetno.

Također, Pudarić je ministra Krajinu podsjetio na obavezu da do rješenja spora, odnosno do tačnog utvrđivanja njegovog pravnog statusa i eventualnog izbora novog federalnog ministra finansija, obavlja funkciju, u skladu s Ustavom Federacije.

Upitne transakcije

Odluku o smjeni predsjednik Federacije je donio nakon što su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane u četiri bh. općine ostali bez naknada.

Nakon smjene federalnog ministra finansija nije izvjesno kako će dalje funkcionirati Federacija.

Vladi nedostaje ministar iz reda hrvatskog naroda, a jasna parlamentarna većina, koja bi mogla potvrditi novog, ne postoji.

Bez potpisa ministra finansija niti jedna transakcija iz budžeta ne može biti obavljena.

Odluka predsjednika Budimira kojom razrješava dužnosti ministra Krajinu, na osnovu prijedloga premijera Nikšića od 10. decembra 2012. godine, izgleda pravno upitna, saopćio je u ponedjeljak Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Budimir je već ranije, 17. decembra 2012. godine, odlučio da ne prihvati prijedlog premijera Nikšića za smjenu osam ministara u Vladi Federacije, uključujući i zahtjev za smjenu ministra Krajine.

OHR traži Budimir poništi odluku

Također, razlozi za odluku o razrješenju ministra Krajine koje je predsjednik Budimir naveo u javnosti različiti su od razloga koji su navedeni u prijedlogu premijera Nikšića iz decembra 2012. godine.

Prema postojećim zakonima, ministar finansija ima nezamjenjivu ulogu u realizaciji transakcija vezanih za isplate iz budžeta u Federacije, uključujući i isplate najugroženijim slojevima društva, kao i povjeriocima.

Zbog tih i drugih funkcija koje ministar finansija vrši po službenoj dužnosti, jasno je da je ta pozicija od ključne važnosti za fiskalnu stabilnost i funkcioniranje ne samo Federacije, nego i cijele Bosne i Hercegovine.

Također, politički je neodgovorno gubiti još više vremena na pokušaje restrukturiranja Vlade Federacije, umjesto da se rješavaju stvarni problemi s kojima se građani suočavaju, poput rastuće nezaposlenosti, loše infrastrukture i korupcije.

OHR stoga poziva predsjednika Federacije da poništi odluku od 3. januara, ili da je izmijeni tako da osigura da ministar finansija može i dalje obavljati svoje funkcije sve dok se ne imenuje njegov nasljednik ili dok sud ne odluči drugačije.

Izvor: Agencije