Kazne zbog lažnih azilanata od 9. januara

Zemlje Evropske unije su 2009. godine dobile oko 11.500 zahtjeva za azil sa Zapadnog Balkana (EPA)

Od  9. januara u Evropskoj uniji na snagu stupa prethodno usvojeni zaštitni mehanizam kojim se predviđa mogućnost suspenzije bezviznog režima državljanima “trećih zemalja” uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, prenosi Anadolija.

Uvođenje zaštitnog mehanizma moglo bi ozbiljno zaprijetiti Zapadnom Balkanu ako se dokaže da iz njegovih zemalja  u EU dolazi veliki broj lažnih azilanata.

Evropska parlamentarka Tanja Fajon je izjavila da postoji realna opasnost da Srbiji, po stupanju na snagu mehanizma za suspenziju bezviznog režima, budu privremeno uvedene vize zbog velikog broja lažnih azilanata, ali je upozorila da bi EU time uputila veoma loš politički signal.

Prema njenim riječima, zemlje u kojima je najveći priliv lažnih azilanata su Njemačka, Belgija, Švedska, Švicarska i Luksemburg i realno je očekivati da bi te države prve zatražile aktiviranje mehanizma.

Krešenje ljudskih prava

Također, pravo na slobodno kretanje moglo bi biti ograničeno i državljanima zemlja članica EU-a kao što su Bugarska i Rumunija.

Njemačka je već uznemirena mjerom koja je stupila na snagu 1. januara, kada je građanima Bugarske i Rumunije, nakon sedam godina odugovlačenja od stupanja u članstvo, omogućeno da uživaju slobodu kretanja ljudi, rada i kapitala u EU-u.

Tako pojedini njemački političari predlažu da se svim državljanima Rumunije i Bugarske koji dođu u Njemačku uzmu otisci prstiju kako bi bili evidentirani i spriječeni da u Njemačkoj žive na socijalnoj pomoći duže od tri mjeseca.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda smatraju kako bi se uvođenjem suspenzije bezviznog režima prekršila osnovna ljudska prava slobode kretanja i rada u zemljama EU-a.

Ministri policije i pravosuđa zemalja članica EU-a usvojili su u decembru takozvani zaštitni mehanizam, koji je usaglašen poslije dugih pregovora u okviru evropskih institucija i koji stupa na snagu 9. januara.

Mehanizam omogućava suspenziju bezviznog režima na šest mjeseci.

Pokretanje mehanizma zaštite

Mehanizam predviđa da Evropska komisija može po hitnom postupku uvesti vize ukoliko dođe do “naglog porasta neregularnog priliva pridošlica ili neosnovanih zahtjeva za odobravanje azila” iz neke zemlje.

Ukidanje bezviznog režima na šest mjeseci moguće je i u slučaju nepoštivanja ugovora o readmisiji, odnosno odbijanja zahtjeva EU-a da neka zemlja primi nazad svoje državljane koji su zloupotrijebili bezvizni režim.

Mehanizam se pokreće ako jedna ili više zemalja članica EU-a ukaže na zloupotrebu prava na slobodno kretanje garantirano Šengenskim sporazumom, a konačnu riječ da li će ove mjere stupiti na snagu ima EK.

Ranije su iz Brisela poručili da će se zaštitni mehanizam koristiti isključivo kao krajnja mjera, u slučaju da svi drugi napori da se problem lažnih azilanata riješi pokažu bezuspješnim.

Zemlje EU-a su 2009. godine dobile oko 11.500 zahtjeva za azil sa Zapadnog Balkana, ali ta brojka je 2013. godine više nego učetvorostručena.

Izvor: Agencije