Erjavec očekuje presudu naredne godine

Erjavec: Slovenija ima dva otvorena pitanja s Hrvatskom, pri čemu će se u graničnom sporu morati prihvatiti presuda međunarodne arbitraže (AFP)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da Slovenija treba novu strategiju vanjske politike, a očekuje da će arbitražni sud u postupku s Hrvatskom presudu donijeti početkom iduće godine.

Sadašnji vanjskopolitički strateški koncept je zastario, a bilo bi dobro da novu strategiju Parlament usvoji još ove godine, rekao je Erjavec u nastupu pred slovenskim diplomatskim predstavnicima u inostranstvu, koji su se u Ljubljani okupili na redovnim godišnjim konsultacijama.

Govoreći o odnosima sa susjednim državama Erjavec je kazao da ima dva otvorena pitanja s Hrvatskom, pri čemu će se u graničnom sporu morati prihvatiti presuda međunarodne arbitraže.

U čvrstoj jezgri

Odluka arbitražnog suda mogla bi biti donijeta početkom 2015. godine, ocijenio je on.

Slovenskim diplomatima obratio se i predsjednik Borut Pahor, naglašavajući da je slovenski nacionalni interes da zemlja ostane u “čvrstoj jezgri” država Evropske unije.

EU će se, prema Pahorovim riječima, raslojavati na Evropu više brzina, pri čemu Slovenija, ako bude potrebno i na referendumu, mora odlučiti da ostaje u čvrstoj jezgri s integracijama više povezanih i naprednijih država.

Izvor: Agencije