Užice će dobiti vodu iz Čajetine

Vlasti Srbije odlučile su da je najbrže rješenje za problem snabdijevanja Užica pitkom vodom korištenje izvorišta u obližnjoj Čajetini.

Reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović javlja da je na sastanku potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića, direktora Srbija voda, Direkcije za vodu i predstavnika lokalnih vlasti odlučeno da se napravi krak cjevovoda dugačak dva kilometra kojim će se vodovod u Čajetini spojiti s užičkim vodovodom.

Vojska Srbije pomoći će u izgradnji kraka cjevovoda, a iz Srpske napredne stranke poručuju da bi posao mogao biti završen za desetak dana.

Nekoliko stotina Užičana okupilo se danas  ispred Gradske kuće u znak protesta zbog problema sa vodom, koja je, zbog prisustva algi u njoj, još od 26. decembra u ovom gradu zabranjena za piće i pripremu hrane.

Istovremeno, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine saopštilo je da je obilaskom terena i analizama urađenim po hitnom postupku, otklonjena sumnja u mogućnost zagađenja otpadnim vodama i utvrđeno da je uzrok pojave toksičnih algi u jezeru Vrutci kod Užica posljedica intenzivnog zagađenja organskim materijama.

Na protestu Užičana je pročitano pismo upućeno predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsjedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću i ministrima zdravlja, zaštite životne sredine i ostalim nadležnim za rješavanje problema u Užicu.

Vanredno stanje

“U našem gradu vlada vanredno stanje koje niko od stanovnika Užica ne može da prihvati, pa se obraćamo Vladi i predsedniku da nam pomognu u rešavanju nagomilanih problema. Živimo u agoniji bez vode i sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji”, rekao je jedan od inicijatora protesta Zoran Milovanović, prenosi Tanjug.

On je kazao da je sinoć na društvenoj mreži Facebook otvorena stranica “Užičani koji neće da ćute” a koju je na samom otvaranju ‘lajkovalo’ oko 3.500 Užičana.

“Danas smo se samoorganizovali i okupili da na miran, dostojanstven način i bez ikakve političke pozadine, ukažemo na situaciju koja je u našem gradu već 20-tak dana”, naglašava Milovanović.

On dodaje i da Užičani nisu zadovoljni informacijama koje Štab za vanredne situacije i Zavod za javno zdravlje saopštavaju i da sumnjaju u njihovu validnost.

Užičani koji su prisustvovali protestu nosili su transparente “Ne damo Užice”, “Sram vas bilo” i druge.

“Želimo da ukažemo da smo najzagađeniji grad trenutno u Evropi. Nemamo ni čist vazduh, ni vodu. Ovo je naš znak protesta koji će, nadam se, probuditi svest odgovornih za ovu situaciju”, rekao je  jedan dvadesetogodišnji Užičanin.

Užičani su u pismu poslatom državnom rukovodstvu zatražili da krivci za probleme s vodom snose moralnu i krivičnu odgovornost.

Oni su pozvali najviše funkcionere Srbije da dođu u Užice i pomognu u rješavanju problema sa vodom.

Potrebno sistemsko rješenje

U saopštenju Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, navodi se kako je inspekcija zatražila da se pri fizičkom čišćenju jezera od toksičnih algi odlaganje obavlja u odgovarajućim nepropusnim posudama da bi se utvrdilo da li predstavljaju toksični otpad i da bi se spriječilo eventualno zagađenje zemljišta.

Agencija za zaštitu životne sredine je, na zahtjev Vodoprivredne inspekcije, obavila uzorkovanje vode iz jezera, a rezultati će biti poznati u narednih nekoliko dana, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva ističu kako je Republička inspekcija za zaštitu životne sredine prva reagovala na pojavu algi još 14. decembra prošle godine, kada je obavijestila Zavod za javno zdravlje Užice, koji kontroliše ispravnost vode za piće, da je pogoršan kvalitet vode u akumulaciji Vrutci.

“Agencija za zaštitu životne sredine sada je nadležna za sprovođenje monitoringa kvaliteta vazduha i kvaliteta površinskih i podzemnih voda, a preporuke i standardi Evropske unije nalažu da se i monitoring kvaliteta zemljišta takođe sprovodi na nacionalnom nivou”, dodaje se u saopštenju.

Ta Agencija preuzima provođenje monitoringa, a za njegovu punu primjenu se čeka pozitivno mišljenje Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

U saopštenju se dodaje da je kontrola zdravstvene ispravnosti vode za piće i provođenje hemijskog prečišćavanja vode u nadležnosti drugih institucija, prije svega, Zavoda za javno zdravlje Užice i užičkog Vodovoda.

Budući da se slični problemi javljaju i na drugim akumulacijama u Srbiji, ovo pitanje se mora rješavati sistemski, uz uključivanje svih nadležnih ministarstava i stručnjaka iz ove oblasti, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je neophodno donijeti adekvatnu regulativu koja je u nadležnosti Ministarstva zdravlja kako bi se spriječilo javljanje negativnih posljedica po zdravlje građana.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO