Upitno imenovanje novog ministra finansija

Nakon smjene federalnog ministra finansija Ante Krajine nije izvjesno kako će dalje funkcionirati bosanskohercegovački entitet Federacija BiH. Politički sukob na relaciji premijer – predsjednik se nastavlja.

Vladi nedostaje ministar iz reda hrvatskog naroda, a jasna parlamentarna većina, koja bi mogla potvrditi novog, ne postoji.

Bez potpisa ministra finansija niti jedna transakcija iz budžeta ne može biti obavljena. Penzije, invalidnine, plate, poticaji… U Federaciji je sve to upitno nakon smjene ministra Ante Krajine.

Predsjednik Federacije Živko Budimir, koji ga je smijenio, tvrdi kako i za to ima rješenje.

“Ukoliko premijer, predsjednik Vlade, ne postupi po mom prijedlogu da podnese ostavku i razriješi sve ministre, procedura imenovanja novog ministra ne mora trajati dugo”, rekao je Budimir za Al Jazeeru.

Ni Parlament FBiH nije jedinstven

Odluku o smjeni Budimir je donio nakon što su branitelji Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u četiri bh. općine ostali bez braniteljskih naknada.

U njegovoj ladici su ostali premijerovi zahtjevi za smjenu i ostalih sedam ministara u Vladi. Nermin Nikšić ih nikada nije povukao.

U međuvremenu, Budimir je zbog neizvršenja presuda Ustavnog suda protiv premijera i ministra branitelja pokrenuo krivične prijave, te tražio istragu policijskih agencija o navodnom kriminalu u Ministarstvu poljoprivrede.

“Ono što je bilo prisutno u zadnjih godinu dana, a to je da se negira stavak Ustava da je predsjednik Federacije šef izvršne vlasti, može se smatrati na neki način protivustavnim djelovanjem”, rekao je on.

Vlada Federacije odavno nije jedinstvena, no ni u Parlamentu nije bolje.

“Stanje u Federaciji dodatno komplicira činjenica da ne postoji jasna parlamentarna većina, s obzirom na to da je za imenovanje novog ministra, uz saglasnost predsjednika i dopredsjednika, neophodno i pedeset ruku u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije”, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Međutim, postoje druga rješenja, kaže Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda federalnog Parlamenta.

“Neko rješenje bi bilo da se izmijeni, da se neko ovlasti da bude potpisnik ako je ministar smijenjen, spriječen ili odsutan”, kaže on.

No, najvjerovatnija opcija, kaže, nije i najbolja za građane.

“Mislim da bi najprikladnije bilo razmišljati o raspuštanju ove Vlade i imenovanju nove”, kaže Hadžiavdić.

Najavu dopredsjednika Federacije Mirsada Kebe da će u slučaju nepostizanja dogovora o imenovanju novog ministra finansija pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda Hadžiavdić smatra neutemeljenom.

Kaže da Kebo, u ovom slučaju, u okviru parlamentarne procedure nema mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg naroda.

Izvor: Al Jazeera