Grčka na čelu EU-a, Makedonija na čekanju

Makedonski premijer je suzdržan kada je riječ o tome kako bi se na Makedoniju moglo odraziti grčko predsjedanje Europskom unijom.

Kao i prethodnih godina najavljuje se i daljnje provođenje reformi te otvorenost za razgovore o pitanju imena.

Dio analitičara smatra da iskreno pomirenje dvije zemlje može donijeti bolju budućnost Južnom Balkanu. 
 
Na početku godine makedonski premijer je u obilasku. Država kreditom u iznosu 70 milijuna eura obnavlja i dograđuje Klinički centar u Skoplju. 

Gruevski: Vidjet ćemo

I dok se na domaćem terenu, kaže premijer Nikola Gruevski, stvari kreću, i dalje nema rješenja za makedonsko-grčki spor o imenu zemlje.

Grčka idućih šest mjeseci predsjedava Europskom unijom. Europski put Makedonije i dalje je na čekanju.

“Ne bih komentirao ništa, vidjet ćemo”, kaže premijer Gruevski.  

Optimističniji je vicepremijer za eurointegracije Fatmir Besimi. Makedonija će se u 2014. godini više približiti Europskoj uniji, kaže, provođenjem reformi, dijalogom s Grčkom i Bugarskom, te boljim korišćenjem IPA fondova.

Ipak, Besimi priznaje da će ove godine članice Unije biti  više okrenute sebi zbog izbora za Europski parlament i Europsku komisiju.

Maleski: Konfrotacija ili pomirba

Ali opozicija smatra da bi, ako inicijativa za rješenje spora ne dođe iz Atene, onda makedonska Vlada trebala pokazati interes za pokretanje stvari. 

“Proaktivna politika uvijek je bila dobar način za vođenje europskih integracija, ako ne i jedini. Ukoliko nemate proaktivan odnos u integracijama, onda šaljete poruku da niste zreli sjediti sa članicama za istim stolom. Morate imate politiku pronalaženja rješenja, a ne samo govoriti o nepravdama i blokadama”, objašnjava Lidija Dimova iz Socijalemokratskog saveza.

Makedonija i Grčka imaju dvije mogućnosti – ili da se i dalje konfrontiraju, ili da se pomire, kaže bivši ministar vanjskih poslova Denko Maleski.

Smatra kako bi se sve trebalo riješiti pomirenjem, kao što su to učinile Njemačka i Poljska nakon pada Berlinskog zida.

Spor dug 18 godina

“Iskoristiti onaj slogan moje generacije, iz ‘68. pa da budemo realni, pa da potražimo nemoguće. Ako sa obe strane, i sa Grčke i sa naše strane, čujemo više takvih glasova, da potražimo nemoguće, kako srušiti te barijere historijskog nepovjerenja čak i netrpeljivosti i kako otvoriti širom vrata pomirenju između dvaju naroda”, smatra Maleski.

Zemlje ne bi trebale čekati rješenje spora o imenu iz New Yorka te da debatu svode samo na to koja će geografska odrednica stajati uz ime Makedonije – sjeverna ili gornja.

Trebalo bi da se suoče s povijesti kako bi se izgradila bolja budućnost, kaže Maleski.

“Makedonsko-grčki spor o imenu zemlje rešava se već osamnaest godina uz pomoć Ujedinjenih nacija. Dogovor između dve zemlje je važan kako bi Makedonija počela pregovore za članstvo sa Evropskom unijom. Grčka već pet godina blokira početak ovog procesa zbog otvorenog pitanja sa Makedonijom”, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Izvor: Al Jazeera