Užice i dalje bez pitke vode

Dezinfekcija jezera Vrutci iz kojeg se vodom snabdijeva Užice, u zapadnoj Srbiji, nije dala rezultate – tako voda i dalje nije za piće, potvrdila je direktorica užičkog Zavoda za javno zdravlje.  

Analiza instituta za javno zdravlje “Batut” iz Beograda pokazuju da je voda zdravstveno neispravna i da se u njoj nalaze količine mikrocistina koje se ne preporučuju za upotrebu, ali da su manje od preporučene vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije.

U jezeru i vodovodnoj mreži postoji i dalje velika količina toksičnih algi, zbog kojih stanovnici već 15 dana ne smiju da koriste vodu za piće i kuhanje.

Iz Zavoda za javno zdravlje Užice kažu da je koncentracija mikrocistina gotovo dvostruko niža u jezeru nego u vodovodnoj mreži.

Nova metoda dezinfekcije

“Vodovod je uveo novu metodu dezinfekcije i na postrojenju imamo blago smanjenje i imamo manji broj ćelija. Međutim, imamo kontradiktornost u mreži. Imamo mnogo više nego što je bilo, što se može smatrati nagomilavanjem u mreži zbog višednevnog prolaska. Potrebno je mnogo više da se ispere od onogo što je ostalo u mreži”, kaže Biljana Mijović, direktorica Zavoda za javno zdravlje Užice.

Vladajuće stranke u Užicu traže da se u rješavanje problema hitno uključe Vlada i nadležna ministarstva.

Neđo Jovanović , odbornik Socijalističke partije Srbije, pita zbog čega je nivo vode u akumulaciji jezera smanjivan za sedam metara ispod radnog nivoa, zašto je došlo do loše koordinacije vladajućih i ustanova, te zbog čega se u blizini vodnog područja podižu objekti.

Reporter Al Jazeere Marko Subotić javlja iz Beograda da se Vlada Srbije do sada nije oglašavala kada je u pitanju situacija u Užicu, pa ni na posljednji poziv vladajuće koalicije iz tog grada.

“Već 15 dana građani vodu dobijaju samo iz cisterni koje iz drugih gradova dolaze do Užica, jer grad nema svoje. I broj cisterni nije srazmeran broju građana Užica. Više od 60.000 njih koristi gradski vodovod, a tek desetak cisterni iz okolnih gradova, pa čak i iz Višegrada, je poslato Užičanima”, javlja Subotić.

Očekuju pomoć Vlade

Iako se u početku govorilo da bi problem sa vodom mogao trajati 10 do 15 dana, sada se se niko ne usuđuje da prognozira kada bi Užičani mogli da koriste vodu iz slavina za piće.

“U Užicu od Vlade očekuju da im pomogne u pronalasku novih izvora i čišćenju jezera Vrutci. S obzirom na to da dezinfekcija jezera nije dala rezultate, nadležni moraju da pronađu druge načine sanacije jezera”, javlja Subotić.

“Pretpostavlja se da je bujanje algi prouzrokovano ljudskim faktorom, a ne suše. Pored jezera, koje služi isključivo za snabdevanje Užica vodom, nikle su i vikendice, a neretko se jezero koristi i za kupanje ili ribolov. Zbog toga bi, kako kažu u Užicu, i policija trebalo da se uključi kako bi pronašli krivce, a odgovorne procesuirali.”

Izvor: Al Jazeera