Srbija za zajedničke ambasade regije

Šef diplomatije Srbije Ivan Mrkić izjavio je da bi do kraja godine mogao da se postigne dogovor (AFP)

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije ponudit će, radi smanjenja troškova diplomatske mreže, u narednim sedmicama državama u regiji uspostavljanje zajedničkih predstavništava u inostranstvu, prenose beogradski mediji.

Već su, kako pišu Novosti, uspostavljeni kontakti sa Skopljem, Podgoricom, Sarajevom, ali i Ljubljanom o eventualnim zajedničkim diplomatskim predstavništvima u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

Srbija tokom ove godine planira da otvori tri ambasade u Saudijskoj Arabiji, Kataru i Gani i pet diplomatskih kancelarija u Venecueli, Čileu, Peruu, Vijetnamu i Kambodži i upravo bi na ovim destinacijama mogao da profunkcionira “skandinavski model”, prenosi Tanjug.

Postizanje dogovora

Šef diplomatije Srbije Ivan Mrkić izjavio je za Novosti da bi do kraja godine mogao da se postigne dogovor.

“Najbliže smo dogovoru s Makedoncima i Crnogorcima. Mi nastavljamo sa svojim planom širenja DKP-a mreže, ali ćemo ponuditi svima koji su zainteresovani da nam se priključe.

To bi, s jedne strane, smanjilo troškove, ali bi omogućilo da države regiona budu zastupljenije i vidljivije u mnogim delovima sveta, kao i da lakše udruženo nastupaju na trećim tržištima”, rekao je Mrkić.

On je podsjetio da se “skandinavski model” pokazao veoma uspješnim i naveo primjer Tokija, gdje su u jednoj zgradi smještene diplomate iz više od 15 zemalja Latinske Amerike.

Izvor: Agencije