Pusić: Prvo nestali, pa razgovor o tužbi

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ocijenio je danas kako međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid nemaju temelja jer nije bilo genocida, na što je prva potpredsjednica Vlade Hrvatske  i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić ustvrdila kako je Hrvatska spremna razgovarati o povlačenju tužbe ako srbijanska strana osigura podatke o nestalima u Domovinskom ratu. 

Pupovac je, u govoru na tradicionalnom prijemu SNV-a u povodu pravoslavnoga Božića, rekao da ni Srbija, niti Hrvatska nisu imale dovoljno činjenične osnove za tu vrstu tužbi, s obzirom da su u ratnom razdoblju od 1991. do 1995., istaknuo je, počinjeni teški ratni zločini i zločini etničkog čišćenja, ali ne i zločini genocida.

Apelirao je da se, kako kaže, prestane manipulirati s iskustvom zločina i genocida te “zagađivati međudržavne i međuetničke odnose” jer će u protivnom 2014. biti godina “u kojoj će se spojiti svi naši ratovi 20. stoljeća”.

Pusić: Nestali su ljudsko pitanje

Upitana za komentar Pupovčeve izjave, Pusić je podsjetila da je razgovor o povlačenju tužbi bio prijedlog hrvatske Vlade sa samog početka mandata, pod uvjetom da srbijanska strana osigura podatke o nestalima, njih oko 900.

“Napravljeni su pomaci po pitanju procesuiranja osumnjičenih i optuženih za ratne zločine i povrata umjetnina, no nestali su ljudsko pitanje i ukoliko je srpska strana spremna osigurati podatke, mi smo spremni razgovarati o povlačenju tužbe”, poručila je Pusić.

Za izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja da se progon ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona Srba u Hrvatskoj, Pusić je rekla da nije trenutak za takvu vrstu politizacije.

“Jer, ako postoji ijedna vlada u jugoistočnoj Europi, zapadnom Balkanu koja dosljedno i bez odmaka provodi pozitivnu manjinsku politiku, to je hrvatska i nijedna druga u regiji do te principijelnosti”, naglasila je.

Dodala je i da referendum o ćirilici ne bi utjecao na međunarodni položaj Hrvatske, ali da bi utjecao “na našu viziju vlastite zemlje”.

Pupovac: Radimo na smirivanju tenzija

Komentarajući izjavu patrijarha Irineja, Pupovac je poručio kako Srbi u Hrvatskoj rade na zaustavljanju tenzija stvorenih u Hrvatskoj i kampanja protiv ćirilićnog pisma. 

“Vjerujem da ćemo zajedno s Vladom i svim drugim akterima političkog i nepolitičkog života u tome uspjeti, a s istom vjerom smo se danas okupili i poslali takve poruke”, rekao je Pupovac.

On je izrazio i uvjerenje da do referenduma o dvojezičnosti neće doći, te ponovio svoj poziv onima koji na takav ishod mogu utjecati, “a do čijega mišljenja nam je jako stalo, bez obzira je li riječ o političkim strankama ili nepolitičkim institucijama”.

Izvor: Al Jazeera i agencije