Meteorolozi: Ništa od zime do veljače

Za razliku od velikih problema sa snijegom i hladnoćom u SAD-u, u ovom dijelu svijeta potpuno je druga priča.

Temperature u siječnju bit će iznad višegodišnjeg prosjeka, kažu meteorolozi i najavljuju da prave zime u regiji neće biti do polovine veljače.

Zbog nedostatka snijega ugrožena je sezona u mnogim planinskim centrima.

Jahorina je danas više izgledala kao planina u proljeće nego usred zimske sezone. Snijega nema, a i turista je manje nego prošle godine. 

Hotelijeri zabrinuti

Na šestosjedu tek poneki posjetioci koji će na vrhu planine popiti čaj. Ne radi ni sustav za umjetni snijeg, kojem je potrebna temperatura od -4 stupnja da bio u funkciji.

Ugostitelji, kao i gosti, nezadovoljni su i nespremni za razgovor. Hotelijeri su zabrinuti, ali kažu da je za finalne procjene još rano.

“Imamo dosta otkaza, govorim za kompletnu planinu jer mi to osjetimo po vanpansionskoj potrošnji. Ova sezona će definitivno imati svoje slabosti i minuse u odnosu na prethodnu, koja je obilovala snijegom. Vidjećemo kada budemo svodili račune gdje smo i koliko smo u minusu”, kaže Dragan Jakić iz Hotela Termag. 

Ovakvo vrijeme trenutačno se najmanje sviđa skijašima. Ni u jednom regionalnom zimskom centru snijega nema u dovoljnim količinama.

Na Kopaoniku ga je osam centimetara, a na Bjelašnici i Planici tri centimetra.

“Situacija na Jahorini je, najblaže rečeno, teška. Glib, blato i voda na stazi umesto snega. Ništa nije bolje ni u ostalim zimskim turističkim centrima širom našeg regiona”, javlja reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić.  

U Beogradu je danas izmjereno 14 stupnjeva pa je većina Beograđana to vrijeme iskoristila da izađe u šetnju. Temperature su iznad višegodišnjeg prosjeka.

Kratko zahlađenje sredinom mjeseca

Meteorolozi kažu kako će se ovakvo vrijeme zadržati sve do 15. siječnja, kada regiju očekuje dvodnevno zahlađenje s kišom u nižim i snijegom u višim predjelima.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da je teško prognozirati količinu snijega koja će pasti, te dodaje da će nakon snijega uslijediti relativno toplo vrijeme, “što praktično znači da u januaru nećemo imati neku značajniju zimu”.

U glavnom gradu Hrvatske jugo je donio temperaturu od 15 stupnjeva. Takvo vrijeme mnogim građanima odgovara, posebno onima koji su u Zagreb stigli s juga Hrvatske. 

Topla zima nosi i svoje zamke. Ovakvo vrijeme pogodno je mnogim virusima pa vrijedi upozorenje da se tijekom ovako toplih dana ne opustite previše, kako ne biste, umjesto uživanja, ležali s virozom.

Izvor: Al Jazeera