CG: Poziv na štrajk zbog napada na novinare

Udruženje novinara Crne Gore pozvalo je predstavnike crnogorskih medija da se ujedine u osudi nasilja nad novinarima i da nakon božićnih praznika organizuju generalni štrajk uz zahtjev da bude zaustavljeno gušenje novinarskih i ljudskih sloboda.

Iz Udruženja je saopšteno da su zaprepašteni brutalnim napadom na dopisnicu lista Dan iz Nikšića Lidiju Nikčević i pozvali nadležne državne organe da hitno otkriju i kazne nalogodavce i napadače.

Nikčević je napadnuta sinoć oko 19 sati ispred dopisništva Dana u centru Nikšića, kada je maskirani napadač više puta udario palicom po glavi.

Ona je zbrinuta u bolnici, ali nije životno ugrožena.

Nikčević je, iz bolničkog kreveta, ovako opisala napad:  “U tom momentu sam samo vidjela zamah desnom rukom palice koja se savila na lijevoj polovini moje lobanje. Povukao me je za torbu. Treći udarac sam osjetila po desnoj strani lobanje. U tom momentu sam počela da pozivam upomoć. Torba nije bila motiv, jer šta će nekome, ako sam ja imala možda 70, 80 ili 100 evra u novčaniku, ne – taj neko me ne bi udarao tako, manijački, da baš tako kažem, manijački po glavi, jer o tome svjedoče i nalazi ljekara. Ja imam, kako mi je doktor rekao, 15 kopči na glavi.”

Brojni napadi na novinare

“Ovo je još jedan u nizu primjera da ne živimo u slobodnom društvu, gdje su izgleda novinari krivi za sve, dok kriminalci i razni polusvijet bivaju zaštićeni u samo deklarativnom procesu za slobodno i demokratsko društvo u Crnoj Gori”, rekao je potpredsjednik Udruženja Ranko Pavićević.

Prema njegovim riječima, nadležni u Crnoj Gori, nakon svih prebijanja, prijetnji, šikaniranja, terorističkih napada, pa čak i ubistava novinara, ne shvataju da je slobodna javnost krvotok modernog društva.

“Ne shvataju i da su nam na putu evropskih integracija neophodni profesionalni, odgovorni i slobodni mediji i novinari i da je istina krajnji cilj njihovog rada”, rekao je Pavićević.

On je podsjetio na uzaludna reagovanja protiv sve učestalijih napada na novinare u Crnoj Gori i na, kako je rekao, inertni i neodgovorni odnos nadležnih državnih organa u otkrivanju nalogodavaca i počinilaca.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič izjavio je danas da je sloboda medija značajan segment ljudskih prava i da će svako zastrašivanje ili napad na novinare biti tretirani krajnje negativno u okviru pregovora o pridruživanju EU.

Istakao je da svi stari i noviji slučajevi prijetnje i nasilja moraju biti temeljno istraženi, a počinioci krivično gonjeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije