Uhićen vođa štrajka liječnika u Hrvatskoj

U Hrvatskom liječničkom sindikatu nisu htjeli komentirati Babićevo uhićenje (Al Jazeera)

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić uhićen je navodno zbog sumnje da je na prijevaru dobio status ratnog vojnog invalida, prenijela je Hina, a u tijeku je pretraga njegovog stana i garaže u Ulici Ljudevita Gaja u Virovitici.

Babića su policajci iz policijskog USKOK-a uhitili jutros u Virovitici, gdje živi i radi, a pretraga se obavlja u njegovoj nazočnosti.

Na upit novinara o čemu se radi, Babić nije želio ništa odgovoriti.

U zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu, koje vodi istragu, sumnjaju da je Babić status ratnog vojnog invalida dobio na temelju lažne medicinske dokumentacije.

Optužbe za lažni invaliditet

Babića je početkom godine čelnik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić javno prozvao da je lažni invalid Domovinskog rata.

Tvrdio je da se Babić u ratu izlazeći iz vozila Hitne pomoći poskliznuo i pao te lažirao medicinsku dokumentaciju na temelju koje je postao 40-postotnim invalidom.

Neslužbeno od izvora bliskog virovitičkoj Općoj bolnici, u kojoj Babić radi na Odjelu pulmologije, doznaje se da nije u pitanju samo navodni lažni invaliditet, već da je Babić mjesecima pod istragom zbog sumnje u navodnu korupciju. Isti izvor je rekao da je krim-policija već prije dolazila u virovitičku bolnicu.

U policiji i Državnom odvjetništvu za sada ne žele ništa otkriti o Babićevu slučaju.

Hrvatski liječnički sindikat, koji je pod vodstvom Babića lani organizirao dvomjesečni štrajk u bolnicama, priopćio je kako nema nikakvih informacija o uhićenju i razlozima uhićenja svojeg predsjednika.

Ministar bez komentara

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas da je o uhićenju predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića doznao iz medija.

“Pričekajmo što će reći nadležna tijela”, kratko je odgovorio ministar Hini upitan za komentar uhićenja predsjednika sindikata, koji je prošle jeseni vodio dvomjesečni štrajk liječnika.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević, u čiju je središnjicu učlanjen Babićev Hrvatski liječnički sindikat, sumnja da je današnja policijska akcija vezana uz Babićevo sindikalno djelovanje.

“Ne mogu se oteti dojmu da je rigidno postupanje policije prema Babiću vezano za djelovanje Hrvatskog liječničkog sindikata, s ciljem da se dodatno oteža sindikalno djelovanje u Hrvatskoj”, izjavio je Matijašević Hini.

Ako se sumnja da je Babić lažirao invalidnost, nije bilo potrebno njegovo privođenje i pretres stana.

“Policija je mogla postupiti i na drukčiji način, pogotovo jer nije provodila takve akcije ni u slučajevima gospodarskog kriminala u kojima je počinjena znatno veća šteta od navodnog lažnog invaliditeta”, ustvrdio je Matijašević.

Izvor: Agencije