Žbanić dobitnica evropske nagrade Kairos

Žbanić se na evropskoj umjetničkoj sceni istaknula debitantskim filmom Grbavica, za koji je dobila Zlatnog lava za najbolji film (EPA)
Žbanić se na evropskoj umjetničkoj sceni istaknula debitantskim filmom Grbavica, za koji je dobila Zlatnog lava za najbolji film (EPA)

Bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić ovogodišnja je dobitnica jedne od najprestižnijih evropskih kulturnih nagrada Kairos 2014, za njezina umjetnička postignuća i aktivizam u zauzimanju za žrtve rata na Balkanu.

Žbanić se na evropskoj umjetničkoj sceni istaknula debitantskim filmom Grbavica iz 2006, o jednoj od žrtava silovanja u logorima na području bivše Jugoslavije za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, za koji je na filmskom festivalu u Berlinu dobila Zlatnog lava za najbolji film, prenosi Hina.

Njezin film, kao i rediteljkin aktivizam, nagnali su bh. Vladu da formalno prizna silovanim ženama status žrtava rata, čime im je zajamčena državna mirovina.

Vlastiti primjer

“U svojem radu, Žbanić na vlastitom primjeru dokazuje da umjetničke intervencije mogu biti pokretač ključnih društvenih promjena, neumornom se odlučnošću i energijom baveći razotkrivanjem zanemarivanih tema. Temi ratnih trauma pristupa zahtijevajući beskrupulozno suočavanje s njihovim posljedicama, istodobno zastupajući ideju pomirenja i zacjeljivanja ratnih rana. Dodjeljujući joj tu nagradu, sudački panel želi ukazati na važnost njezinog rada i skrenuti pozornost javnosti na regiju čije se sukobe u tekućoj klimi evropskih kriza često zna zaboraviti”, stoji u saopćenju sudačkog panela.

Nagradu, vrijednu 75.000 eura, rediteljki će 23. februara u pozorištu Deutsches Schauspielhaus u Hamburgu uručiti direktor Berlinalea Dieter Kosslick.

Nagradu Kairos od 2007. dodjeljuje zaklada Alfred Toepfer Stiftung F.V.S. iz Hamburga evropskim umjetnicima koji djeluju u području likovnih i izvedbenih umjetnosti, muzike, arhitekture, dizajna, filma, fotografije, književnosti i novinarstva.

Poticanje umjetnika

Nazvana prema grčkoj božici pravog trenutka, nagrada ima za cilj prepoznati i poticati nastojanja umjetnika u njihovim područjima.

Dobitnike bira nezavisni žiri stručnjaka koji čine direktor Lisztove škole muzike u Weimaru Christoph Stolzl, glavni urednik njemačkog časopisa Kulturzeit Armin Conrad, novinarka i spisateljica Christine Eichel, direktorica za kulturu Zaklade Schering Heike Catherina Merte, urednik kulture švicarskog radija i televizije Rainer M. Schaper, te dramaturginja i novinarka Nike Wagner.

Jasmila Žbanić (1974.) diplomirala je na Odsjeku za filmsku i pozorišnu režiju sarajevske Akademije scenskih umjetnosti. Osnivačica je udruženja umjetnika Deblokada. Dobitnica je brojnih nagrada.

Izvor: Agencije


Povezane

Mnogo preživjelih logoraša iz Prijedora je trenutno u Švedskoj i budno prate ekshumacije žrtava iz masovne grobnice Tomašica.

11 Nov 2013

Pakistanska tinejdžerka Malala Yousafzai, kojoj su talibani pucali u glavu zbog zalaganja za prava na obrazovanje, dobitnica je nagrade EU-a za ljudska prava.

10 Oct 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO