Roditelji iz Konjević Polja napuštaju šatore

Roditelji bošnjačke djece iz Konjević Polja, koji su skoro tri mjeseca boravili u šatorskom naselju ispred Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), donijeli su odluku da se vrate svojim kućama.

Potvrdio je to jedan od roditelja, Muhizin Omerović, dodavši da je danas na sastanku roditelja u Novoj Kasabi donesena odluka da se roditelji povuku iz Sarajeva, piše Anadolija.

“U petak ćemo organizovati konferenciju za novinare, gdje ćemo saopštiti naše odluke te dalje korake. Ovo ne znači da ćemo odustati od borbe, naprotiv, mi je nastavljamo”, istakao je Omerović.

Instruktivna nastava

Bošnjačka djeca iz Konjević Polja, koja su prvo polugodište provela van školskih klupa zbog toga što u školu nije uvedena nacionalna grupa predmeta, u srijedu su počela sa satima instruktivne nastave u Novoj Kasabi.

Nastava je organizirana u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, a djeci instrukcije daje 14 nastavnika iz Sarajeva.

„Instruktivna nastava je organizirana kako djeca ne bi izgubila ovu školsku godinu. Ovo je alternativno rješenje, jer mi nismo imali drugog načina“, kazao je za agenciju Fena Muhizin Omerović, jedan od roditelja djece iz Konjević Polja.

On je naveo kako su roditelji u srijedu ujutro ponovo uputili dopis Ministarstvu prosvjete i kulture bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i ostalim relevantnim institucijama kako bi ih upoznali o ovom potezu.

Omerović naglašava kako roditelji žele da se njihov problem riješi, te da se djeca što prije vrate u školske klupe i da postanu dio obrazovanog sistema BiH.

„Želimo da se dođe do rješenja, da se potpiše garancija i udovolji našim zahtjevima. Sve dok se to ne desi mi nemamo drugog načina. Jednostavno, ovo je borba da djeca ne izgube školsku godinu“, pojašnjava.

Pitanje prijevoza

Dodaje, također, da prijevoz za njihovu djecu do Nove Kasabe, koja je od Konjević Polja udaljena otprilike dva kilometra, još nije osiguran, ali se roditelji nadaju da će to pitanje biti riješeno naredne sedmice.

Do tada će se roditelji sami snalaziti za prijevoz djece.

Izvor: Agencije