Potpredsjednik Vlade CG kazneno prijavljen

Duško Jovanović ubijen je u noći 27. svibnja 2004. godine ispred redakcije lista Dan, a motiv i naručitelj još nisu poznati (Al Jazeera)
Duško Jovanović ubijen je u noći 27. svibnja 2004. godine ispred redakcije lista Dan, a motiv i naručitelj još nisu poznati (Al Jazeera)

Predsjednik Komisije za istragu napada na novinare Nikola Marković podnio je kaznenu prijavu protiv potpredsjednika Vlade Crne Gore i ministra pravde Duška Markovića zbog, kako je naveo, pomaganja počinitelja nakon ubojstva urednika Dana Duška Jovanovića.

Nikola Marković je u prijavi naveo da je Duško Marković 2004. godine, kao svjedok u istrazi ubojstva Jovanovića, u svojstvu tadašnjeg šefa Službe državne bezbjednosti Crne Gore, prešutio činjenice koje su mu bile poznate o ubojstvu urednika Dana.

Nikola Marković je tražio da se potpredsjedniku Vlade Crne Gore ukine imunitet i odredi pritvor zbog, kako je naveo u prijavi, straha od bijega, prenosi Tanjug.

Snimka kao dokaz

Kako prenose današnji podgorički mediji, on je u prijavi naveo da Duško Marković u rujnu 2004. godine pred istražnim sudijom Radomirom Ivanovićem nije priopćio sve što zna o ubojstvu urednika Dana, a što mu je bilo poznato kao tadašnjem šefu Službe državne bezbjednosti.

Kao dokaz je priložena snimka emisije “Načisto” Televizije Vijesti, u kojoj Duško Marković navodi da je nekadašnja tajna služba imala informacije da je sigurnost Jovanovića bila ugrožena prije nego je ubijen.

On je rekao kako je od tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Andrije Jovićevića tražio da se ispitaju tvrdnje Jovanovića da mu neko iz SDB-a priprema likvidaciju.

“Nakon što je Jovanović objavio kako ima informacije da mu preti opasnost od nekoga iz SDB-a, poslao sam pismo ministru Jovićeviću u kojem sam insistirao da se preduzmu službene policijske radnje i ispitaju sve okolnosti, te da se potvrdi ili odbaci javno saopštena tvrdnja. Odgovor tadašnjeg ministra je bio da on to ne može da uradi, jer Jovanović nije podneo krivičnu prijavu”, rekao je Marković.

On je naveo da, kao i uvijek, stoji na raspolaganju svim državnim organima za sve što ocijene potrebnim.

Jovićević je ranije kazao da je ubijeni urednik Dana bio siguran dok je on bio na čelu policije. Jovićević je podsjetio na to da se na čelu MUP-a Crne Gore nalazio u periodu od lipnja 2001. do siječnja 2003. godine, a da je Jovanović tragično stradao u svibnju 2004. godine.

“Tokom mandata sam imao susret sa Jovanovićem i tom prilikom sam mu garantovao punu ličnu i imovinsku sigurnost. On je bio bezbedan dok sam ja rukovodio Ministarstvom unutrašnjih poslova”, kazao je Jovićević.

Sestra ubijenog direktora Dana Danijela Pavićević izrazila je ranije očekivanje da će Tužiteljstvo pokrenuti “sve službene radnje” prema Markoviću, zbog njegove izjave kako je SDB znala da je Jovanoviću ugrožena sigurnost.

Ponovno otvorena istraga

Vršitelj dužnosti vrhovnog državnog tužitelja Crne Gore Veselin Vučković potvrdio je ranije kako je ponovo otvorena istraga o ubojstvu urednika i vlasnika dnevnog lista Dan.

Vučković je od Višeg suda u Podgorici tražio da mu dostavi kompletan predmet o ubojstvu Jovanovića, kako bi Tužiteljstvo moglo poduzeti konkretne radnje povodom ponovnog otvaranja istrage.

On je ranije kazao da je predmet Jovanovićevog ubojstva i dalje otvoren, jer je dosad povodom ubojstva direktora Dana pravomoćno osuđen jedino Damir Mandić zbog suučesništva, a izravni izvršitelj i nalogodavac nisu otkriveni.

Duško Jovanović ubijen je u noći 27. svibnja 2004. godine ispred redakcije lista Dan, a ubojice su iz tamnog “golfa 3” u pokretu na njega ispalile smrtonosne hice iz automatske puške.

Ni nakon deset godina od zločina ne zna se tko je sve te noći bio u “golfu 3”, tko je imao kakvu ulogu u organizaciji ubojstva, a najmanje tko je i zbog kojeg motiva naručio ubojstvo vlasnika i glavnog urednika Dana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO