Milionski deficit u zdravstvu RS-a

Deficit od blizu 20 miliona eura samo je jedan u nizu problema Fonda zdravstvenog osiguranja bh. entiteta Republika Srpska. Entitetski revizor utvrdio je da su ukupna potraživanja od Fonda blizu 190 miliona eura. Smatra da nije kasno za raspravu u entitetskom Parlamentu, iako se izvještaj odnosi na 2012. godinu, kaže reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

„Očigledno je da se ovdje radi o problemima od kojih su neki rješivi u relativno kratkom periodu. Neki vjerovatno zahtijevaju određene značajne poduhvate od strane insitucija ili mjesta gdje se donose odgovarajuće odluke. Prema tome, nije to pitanje koje nije aktuelno i u ovom trenutku “, rekao je Duško Šnjegota, glavni revizor RS-a.

U izvještaju se navodi i to da je Fond, bez znanja Upravnog odbora, u decembru 2011. dodjelio blizu milion i 700 hiljada eura dugoročnih beskamatnih pozajmica zdravstvenim ustanovama, koje, također, tonu u dugovima. Utvrđene su i nepravilnosti pri zapošljavanju i troškovima za bruto naknade po ugovorima o djelu. 

Optužbe opozicije

Fond je dobio 14 preporuka za rješenje problema.

„Mi smo napravili akcioni plan i, evo, reći ću vam da smo do današnjeg dana od tih 14 preporuka čak 13 otklonili. Ono što je suština jeste da je, evo, revizija trenutno kod nas. Došli su da rade reviziju finansijskih izvještaja za 2013. godinu i, svakako, provjeravaće ovo sve”, kaže Darko Tomaš, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja.

Ipak, poslovanje Fonda je u 2012. godini otvorilo burnu raspravu u Narodnoj skupštini. Opozicija je optužila vladajuću skupštinsku većinu, na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata, da je situacija u zdravstvu mnogo gora.

„Ovaj revizorski izvještaj je ponovo otvorio pitanje korupcije i kriminala u zdravstvu, a mi smo imali priliku da vidimo kako skupštinska većina ponovo štiti sve tajne ugovore u zdravstvu, štiti gubitke, štiti direktore koji loše posluju i to ima svoj kraj, koji će, na kraju, platiti građani i pacijenti u RS-a, a ne političke partije”, kaže Nenad Stevandić iz Srpske demokratske stranke.

Investicije bez zakonskog uporišta

Vlast priznaje da situacija u zdravstvu nije sjajna. Nakon optužbe opozicije za finansijske probleme u zdravstvu i nedostatak lijekova slažu se da sve to treba ispitati i, ako je potrebno, posegnuti za smjenama.

„Moguće je da ima propusta. Ja ovog momenta to ne mogu tvrditi, ali postoje organi i institucije, koje su zadužene da to ispitaju”, kaže Goran Lončarević iz SNSD-a.

U revizorskom izvještaju je, između ostalog, navedeno da je Upravni odbor Fonda odobravao investicije u nabavku opreme i proširenje bolničkih kapaciteta, iako za takve aktivnosti ne postoji zakonsko uporište.

Narodna skupština traži da se istraže navodi iz izvještaja i da se utvrdi da li postoji odgovornost nadležnih.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO